лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк
Категорія
Життя
Дата

Перший Atlas часів великої війни. Фестиваль у цифрах: яку касу зібрали організатори та скільки гостей прийшло на «Бумбокс», Dorofeeva, «Жадана і Собак» та інших зірок

2 хв читання

За три дні на Atlas United 2024 виступила сотня артистів, серед них – гурт «Бумбокс». Фото: facebook.com/atlas.festival.ua

Один із найбільших музичних фестивалів України Atlas United 2024 тривав з 19 по 21 липня у ТРЦ Blockbuster Mall. Він зібрав 100 млн грн на ЗСУ і десятки тисяч гостей. Чим запамʼятається перший Atlas з часу вторгнення?

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

«Дякую, що прийшли на цей ракетоприйомник», – сказав лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк із головної сцени фестивалю Atlas United 2024. Захід об’єднав сотню артистів, які виступили на шести сценах. За три дні його відвідало 63 673 людини, повідомляють організатори заходу. Для порівняння: у 2021-му протягом тижня на фестиваль завітали понад 600 000 гостей.  

Участь у заході взяли переважно українські гурти та виконавці: «Бумбокс», Dorofeeva, «Без обмежень», «Жадан і Собаки», Артем Пивоваров, Dantes. На закритті виступила солістка нідерландського гурту Within Temptation Шарон ден Адель. 

З міркувань безпеки Atlas United 2024 з ВДНГ, де фестиваль відбувався останні пʼять років, перенесли до ТРЦ Blockbuster Mall. «Для нас відкрили найбільше укриття України, яке сертифікували разом із ДСНС», – казав засновник та співорганізатор фестивалю Дмитро Сидоренко в інтервʼю «СЛУХ».

За даними організаторів, у великий паркінг могли евакуюватися до 30 000 відвідувачів. Потреби не виникло – за час фестивалю не було жодної повітряної тривоги.

Фестиваль провели у співпраці з ініціативою UNITED24 та monobank. Мета – зібрати 100 млн грн на дрони для ЗСУ. «За три дні ми провели десятки аукціонів та найрізноманітніших активностей», – ідеться в Telegram-каналі фестивалю. Мети вдалося досягти після завершення фестивалю – на п’ятий день після оголошення збору. 

Чим запам’ятався Atlas United 2024

«На фестивалі було багато військових, – каже Аміль Насіров з гурту Курган & Agregat. – Не варто забувати, що тільки завдяки їм відбулися виступи».

Яку касу зібрав Atlas після трирічної перерви? Організатори не розкривають виторг. Вартість квитка зростала хвилями – стартувала з 1400 грн, вирісши до 1900 грн у день фестивалю. Ціна абонементу на три дні виросла з 3250 грн до 4350 грн. За оцінкою Forbes, виторг від продажу квитків міг сягнути 100–150 млн грн. 15% з кожного квитка переказували на благодійний збір, ідеться у Telegram-каналі Atlas United 2024. 

«Ми намагалися паралельно проводити аукціони на головній сцені, щоб більше зібрати на дрони», – каже Насіров. Головним благодійним лотом команда Atlas називає квартиру в одному з київських ЖК. Ще один цінний лот – пляшка шампанського з Бахмута, розлитого 23 лютого 2022 року. За нього на аукціоні отримали 235 000 грн, кажуть у команді фестивалю.

«Класно, що організатори змогли зробити великий благодійний фестиваль у такі часи», – резюмує Насіров.  

Atlas запам’ятався ще й «неймовірно крутою атмосферою», переконаний співак Ярослав Карпук (YakTak): «Організатори впоралися добре, бо зробити подію такого масштабу під час війни – це вже щось нереальне». 

Dantes і Jerry Heil

Dantes і Jerry Heil виконали спільну пісню. Фото: facebook.com/atlas.festival.ua

Dorofeeva

Dorofeeva виступила на головній сцені фестивалю. Фото: facebook.com/atlas.festival.ua

Dorofeeva

Виступ співачки зібрав сотні людей. Фото: facebook.com/atlas.festival.ua

Жадан і Собаки

«Жадан і Собаки» на сцені Atlas United 2024. Фото: facebook.com/atlas.festival.ua

Latexfauna

Latexfauna виступили на Aurora Stage, розташованій всередині ТРЦ. Фото: facebook.com/atlas.festival.ua

Latexfauna

Фото: facebook.com/atlas.festival.ua

Попередній слайд
Наступний слайд

Чи були сюрпризи? Atlas став місцем несподіваних перформансів та дуетів. Артем Пивоваров спустився на сцену на тросі, Dantes виконав спільну пісню із Jerry Heil, а Святослав Вакарчук піднявся на сцену до YakTak, щоб виконати з ним пісню «Уночі». 

«Для мене ця людина – приклад, легенда, – каже YakTak. – Декілька років тому я навіть подумати не міг, що будемо співати разом, ще й мій трек». 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд