Промо до фільму «Не дивіться вгору». Фото Netflix
Категорія
Життя
Дата

Netflix зняв чудову політичну сатиру «Не дивіться вгору». Ось чому її варто подивитися

Новий фільм Адама Маккея «Не дивіться вгору», що вийшов на Netflix 24 грудня, цими святковими вихідними став номером один в десятці найпопулярніших шоу на стримері в багатьох країнах. Із зірковим складом, до якого увійшли Леонардо Ді Капріо, Дженніфер Лоренс, Джона Гілл, Меріл Стріп і Кейт Бланшетт, «Не дивіться вгору» стала влучною сатирою, що відображає стан нашого суспільства сьогодні

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Не дивіться вгору» починається як будь-який інший фільм-катастрофа. Молода докторантка Кейт Дібіаскі (Дженніфер Лоренс) спостерігає за небом, коли натрапляє на відкриття. Вона побачила комету. В захваті від такої знахідки вона телефонує своєму викладачу доктору Рендаллу Мінді (Леонардо Ді Капріо) та одногрупникам. Разом вони вираховують траєкторію нової комети, яку назвали «Дібіаскі». Вона прямує просто на нашу Землю. До зіткнення залишається лише шість місяців.

На відміну від інших фільмів-катастроф, у «Не дивіться вгору» ніхто не слухає Кейт і доктора Мінді та їхні попередження про неминучий апокаліпсис. Президентка США (Меріл Стріп) та її син-підлабузник, який за сумісництвом ще й начальник Штабу, Джейсон (Джона Гілл) більше переймаються перевиборами.

ЗМІ, що представлені позитивним ранковим шоу The Daily Rip (Розбір польотів) із ведучими Брі (Кейт Бланшетт) і Джеком (Тайлер Перрі), більше зацікавлені в рейтингових новинах, ніж у тому, щоб бути джерелом інформації. Людство приречене.

Адам Маккі створював цю стрічку з думками про зміну клімату. А тут ще пандемія нагодилася, і все, що він написав у сценарії, збулося в тій чи іншій мірі. У фільмі можна помітити відлуння багатьох явищ, які ми пережили за останні два роки.

Неефективність політиків, які надто заклопотані власними карʼєрами, щоб перейматися тим, що потрібно зробити для збереження життів. Заперечення наукових доказів тими, хто не має хоча б мінімальної наукової освіти. Суспільство, що надто повільно реагує на реальні загрози, адже його увагу зосереджено на плітках про знаменитостей і веселих програмах по ТБ.

Netflix зняв чудову політичну сатиру «Не дивіться вгору». Ось чому її варто подивитися /Фото 1

Джона Гілл, Леонардо Ді Капріо, Меріл Стріп і Дженніфер Лоренс у фільмі Адама Маккея «Не дивіться вгору». Фото NIKO TAVERNISE/NETFLIX

Із таким зірковим складом акторська гра в «Не дивіться вгору» майже ідеальна. Доктор Мінді у виконанні Ді Капріо з університетського викладача, який боїться виступати на публіці, перетворюється на впевненого чоловіка з обкладинок топових журналів. Кейт, яку зіграла Лоренс, – впевнена в собі молода науковиця, чий месседж незабаром залишається без уваги, яку перетягнули на себе дурнуваті меми про неї.

Кейт Бланшетт, як завжди, неперевершена в ролі надто кваліфікованої для своєї посади журналістки, яка спокушає знервованого університетського викладача без докорів сумління з приводу того, що в нього є любляча дружина. Аріана Гранде теж чудово впоралася з роллю суперзірки Райлі Біна, яка більше переймається своїми проблемними зірковими стосунками з DJ Челло (Скотт Мескаді), ніж якоюсь там смертоносною кометою.

Але саме президентка Орлін у виконанні Меріл Стріп із її сином і начальником Штабу Джейсоном найбільше нагадують реальність. Фільм показує, як вона збирає своїх прихильників і виступає перед ними в бейсболці, закликаючи їх не вірити науковцям, коли ті кажуть, що на Землю скоро впаде комета.

Netflix зняв чудову політичну сатиру «Не дивіться вгору». Ось чому її варто подивитися /Фото 2

Меріл Стріп у ролі президентки Орлін у фільмі «Не дивіться вгору» від Netflix. Фото NIKO TAVERNISE/NETFLIX

Та окрім політики, зміни клімату й світової пандемії, «Не дивіться вгору» змусив мене задуматися про те, як ми реагуємо на смерть чи загрозу її наближення – хоча «загроза» не зовсім правильне слово, точніше сказати невідворотність. Усі ми по-своєму справляємося зі смертю.

Одні впадають у розпач, інші приймають її, хтось намагається боротися з нею, перемогти її – часто з негативними наслідками для інших, а ще хтось ігнорує її, намагаючись відволіктися розвагами; є й ті, хто заперечує її, думає, що вона може трапитися лише з іншими, і відмовляється її визнавати. Як ви реагуєте на смерть, коли знаєте, що вона наближається? Це певно єдина тема, яку стрічці не вдалося добре розкрити, адже автори надто зосередилися на абсурдності політики, що цю тему оточує.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.