Сергій Токарєв, IT-підприємець. /з особистого архіву
Категорія
Життя
Дата

Уже три роки IT-підприємець Сергій Токарєв практикує інтервальне голодування. Як це допомагає йому працювати і відчувати себе краще

4 хв читання

Сергій Токарєв, IT-підприємець. Фото з особистого архіву

П'ять днів, 22 години і 29 хвилин – найдовший період голодування інвестора Reface, співзасновника венчурної студії Pawa і венчурного фонду Roosh Сергія Токарєва, 37. Він пройшов його минулого літа. Після цього Токарєв повернувся до триденного голодування. Бізнесмен вважає його оптимальним. Практика допомагає йому знайти фокус і за три дні реалізувати двотижневу кількість завдань. Він називає фастинг «суперзабігом для роботи».

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Токарєв розповів Forbes, як формувалися його харчові звички і чому фастинг допомагає йому працювати краще. Пряму мову скорочено й відкориговано для зрозумілості.

– Як і більшість IT-фахівців, я – «сова». Я продуктивний вночі і насилу прокидаюся вранці. Коли я став підприємцем, був змушений усе частіше вставати рано й підтримувати «жайворонковий» ритм життя. Шість років тому я вирішив вивчити свій сон. Провів ніч у Інституті сну з датчиками, прикріпленими до голови, та отримав аналітику фаз свого нічного відпочинку. Водночас я заміряв сон за допомогою трекерів, щоб визначити їхню похибку. Якщо використовувати три гаджети, вона мінімальна.

Контролювати фази сну мені допомагає програма Sleep Cycle. Найкорисніше для мене в цій програмі – будильник. Він дзвенить у півгодинному проміжку в неглибокій фазі сну. Прокидатися так набагато простіше. У Sleep Cycle записано шість років мого сну. Я навчився аналізувати, як звички та денна діяльність відображаються на нічному відпочинку. Випив незадовго до сну – значить, буду хропіти і не зможу виспатися. Я залишився «совою», але навчився жити в ритмі «жайворонка». Зараз я легко встаю о сьомій-восьмій ранку.

Матеріали по темі

Для трекінгу сну я використовую два девайси. Браслет WHOOP працює на основі машинного навчання. Ти записуєш все, що з тобою відбувається: сон, прийом їжі або алкоголю, спорт. Через місяць WHOOP навчиться за пульсом визначати, чим ти займався і що вплинуло на самопочуття. Ще я ношу кільце Oura. Захопився ним настільки, що навіть став акціонером цієї компанії. Гаджет допомагає зрозуміти, як швидко вночі нормалізується пульс. Якщо той прийшов в норму в першій половині ночі, значить, я точно відпочину.

Завдяки трекерам я помітив, що після ситної вечері гірше сплю. Я вирішив змінити свою харчову поведінку так, щоб не було наслідків для нічного відпочинку. Коли я почав пошук оптимальної дієти, мені порадили харчові паузи й голодування.

Раніше відсутність сніданку була для мене чимось неймовірним. Я не розумів, як можна прокинутися й не поїсти. Завдяки харчовим паузам позбувся цієї звички. Мій емоційний фон став істотно стабільнішим. Я перестав залежати від їжі. Мені не становить ніяких труднощів не їсти 14 або 16 годин. І навіть більше.

Харчові паузи я практикую понад три роки. Я починав із 12 годин, поступово збільшуючи час. Проводжу їх двічі-тричі на тиждень. Щодня не виходить, та й нема чого. Важливо знайти для себе комфортний режим.

Суперзабіги для продуктивності

Для трекінгу харчових звичок я використовую додаток Simple. Коли фіксуєш у ньому прийоми їжі, потрібно заповнити графу про те, чому ти їв. Я помітив, що мотивація часто не мала нічого спільного з голодом. Основних було дві: я хотів себе винагородити або був на зустрічі.

Найкорисніше в фастингу – запуск процесу аутофагії, клітинної регенерації. Це важливий режим роботи організму, під час якого клітина «поїдає» сама себе та перетравлює пошкоджені й старі структури.

Голодувати я спробував влітку 2020-го. Від харчової паузи голодування відрізняє велика тривалість. Уперше я відмовився від їжі на три дні. Цей режим мені підходив. Під час голодування я тренувався двічі на день. Це потрібно, аби не втрачати мʼязову масу. Сходять тільки запаси жиру, а мʼязової маси не стає менше ні на грам.

Шестиденне голодування далося складно. Непросто пити травʼяний чай на зустрічі, доки твій співрозмовник їсть. До такого досвіду потрібно бути готовим: знати стан здоровʼя, шлунково-кишкового тракту й жовчного міхура.

Триденне голодування для мене є оптимальним. Воно дає неймовірний фокус. Для мене періоди фастингу – суперзабіги для роботи. Я встигаю зробити стільки, скільки виконую зазвичай за два тижні. По-перше, організм сам налаштовується на ефективну роботу. По-друге, можна заощадити величезну кількість часу, який витрачається на їжу. Думки про їжу, приготування, споживання й перетравлення займають, у середньому, чотири години на день.

з особистого архіву

Я залишився совою, але навчився жити в ритмі жайворонка. Фото з особистого архіву

з особистого архіву

Я вирішив змінити своє харчова поведінка так, щоб не було наслідків для нічного відпочинку. Фото з особистого архіву

з особистого архіву

Шестиденне голодування далося складно. Непросто пити трав'яний чай на зустрічі, поки твій співрозмовник їсть. Фото з особистого архіву

Попередній слайд
Наступний слайд

Друзі, які захоплюються східними філософіями, розповіли мені про практику екадаші. Це 11-й день після повного місяця, у який в індуїзмі прийнято поститися й проводити 36 годин без їжі та води. Вперше я спробував це місяць тому. Сухе голодування здалося мені фантастичною річчю. За ефектом день сухого голодування дорівнює трьом добам звичайного. Організм акумулює всі сили – це дає ще більший фокус, концентрацію і загострення всіх почуттів.

Із початком практики пауз і голодувань змінилася вся харчова поведінка. Я прокидаюся близько восьмої ранку, займаюся спортом, їду в офіс і їм о 11–12-й годині. Мій сніданок: яйця, червона ікра, слабосолений лосось. Під час карантину я навіть завів курей заради домашніх яєць. З овочів у моєму меню помідори, огірки, буряк, редис, зелень. Із круп лише гречка, в ній багато корисних нутрієнтів. Рибі віддаю перевагу над мʼясом.

Другий і останній раз на день їм о 16–17-й годині. Нещодавно був на Кіпрі, де й зовсім їв один раз на день. Прекрасно себе почував. Я спеціально ні з ким не зустрічався в ресторанах. Усіх, хто хотів побачитися зі мною, я запрошував на прогулянку вздовж моря.

Харчові паузи й голодування дуже впливають на когнітивну й ментальну сфери. Стаєш сфокусованим, можеш тримати в голові більше речей одночасно, легше рахуєш подумки. Краще фіксуєш деталі. Я люблю в такі моменти вивчати іноземні мови чи почитати щось таке, що важливо запамʼятати. У звичайному житті я терпіти не можу працювати з нудними юридичними документами. Мені складно на них сфокусуватися. А так їх вдається вичитувати швидко й легко.

Зберегти правильні звички поза харчовими паузами непросто. Я поки що не досяг рівня, до якого прагну. Але все одно через 16 годин без їжі хочеться зʼїсти не булку, а щось поживне. У страв посилюється й розкривається смак. Я практично відмовився від десертів і став краще засинати. Це мій ключ до довгого здорового життя.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд