Категорія
Гроші
Дата

Королі фінтеху. Що потрібно знати інвестору, який приглядається до Бразилії? Розповідає Олександр Косько

Основні фактори привабливості бразильського фінтеху: низький відсоток проникнення банківських карток в країні (близько 40%) та високі темпи диджиталізації населення після пандемії. /Getty Images

Основні фактори привабливості бразильського фінтеху: низький відсоток проникнення банківських карток в країні (близько 40%) та високі темпи диджиталізації населення після пандемії. Фото Getty Images

Зміни, які відбуваються на геополітичному просторі, впливатимуть й на перелаштування інвестиційних потоків. Інвестори приділятимуть увагу в тому числі ринкам, що розвиваються (emerging markets). Особливо країнам, які прагнуть знайти геополітичний баланс. Одна з них – Бразилія. З чого почати інвестиційну активність у цій країні, розповідає партнер Blackshield Capital AG Олександр Косько

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Глобальна економічна система трансформується: на зміну устрою Pax Americana, де ключова роль відводиться США, приходить мультиполярний світ. У ньому, окрім Китаю, що становить на сьогодні основну противагу США, на арені з’являтимуться інші помітні гравці. До прикладу, нещодавнє приєднання до групи БРІКС ще шести країн (Саудівської Аравії, ОАЕ, Ірану, Єгипту, Аргентини та Ефіопії) свідчить про наміри створити організацію, діяльність якої позначатиметься на розвитку всього світу. 

Це впливатиме на формування інвестиційних портфелів з боку професійних керуючих активами. Хоча активи в розвинутих країнах й надалі з істотним відривом домінуватимуть за інвестиціями, з поглибленням деглобалізаційних процесів інвестори приділятимуть увагу й ринкам, що розвиваються (emerging markets). Особливо країнам, які прагнуть знайти геополітичний баланс.

Одна з таких країн – Бразилія. Попри поглиблення торговельних зв’язків з Китаєм, країна не збирається йти у відкриту конфронтацію з США та ЄС. Автори нещодавнього репорту Barclays зазначають: за поточної геополітичної конфігурації Бразилія є одним із бенефіціарів світової торгівлі, оскільки сальдо її торгового балансу тільки покращується з року у рік. 

Політичні та економічні фактори інвестиційної привабливості бразильського ринку 

При інвестуванні в компанії emerging markets потрібно враховувати потенційні політичні ризики, котрі можуть проявитися за період тримання активу та стати тригером миттєвої його переоцінки, завдати великих збитків. 

1 січня президентом Бразилії вдруге став Лула да Сілва. Податкова реформа – наріжний камінь його стратегії розвитку країни. Наразі ж в Бразилії наявна незліченна кількість податкових правил і постанов, котрі час від часу оновлюються. Тому при виході на бразильський ринок іноземні компанії повинні наймати спеціальні відділи, аби слідувати всім нормам податкового законодавства. 

Реформа да Сілви має спростити податкове адміністрування та знизити витрати на податкову інфраструктуру. Один з її пунктів – трансформація трьох федеральних і двох субнаціональних непрямих податків в один єдиний аналог ПДВ. 

У комплексі з податковою реформою готується програма стимулювання економіки на $345 млрд. За планом, це має створити додаткові 4 млн робочих місць, основний акцент робиться на інвестиції в зелену енергетику та інфраструктуру. 

Бразилія є унікальною країною в розрізі генерації електроенергії. Завдяки рельєфу та клімату близько 92% енергії країна отримує від відновлювальних джерел – що своєю чергою відкриває інвесторам двері до захоплення вагомої долі багатомільярдного світового ринку зеленого водню. Країни ЄС вже виявляли бажання інвестувати в електролізні потужності в Бразилії.

Країни Латинської Америки на противагу США та ЄС вже почали змінювати вектор монетарної політики: після Уругваю та Чилі знизили ключову ставку і в Бразилії, рівень якої наразі становить 12,75%. 

З чого почати інвестиційну активність в Бразилії

Усе це відкриває цікаві можливості для інвесторів у різних секторах. Наприклад, бразильський фінтех. Основні фактори його привабливості: низький відсоток проникнення банківських карток у Бразилії (близько 40%) та високі темпи диджиталізації населення після пандемії.

Серед компаній сектору інтерес для інвесторів представляють необанк Nubank, Pagseguro Digital і Stoneco.

Компанії Pagseguro Digital та Stoneco вже тривалий час є прибутковими. Вони створюють екосистеми для компаній малого та середнього бізнесу, надаючи послуги цифрового банкінгу, кредитування й еквайрингу. 

Pagseguro Digital на Нью-Йоркській біржі в 2018 році. /Getty Images

Pagseguro Digital на Нью-Йоркській біржі в 2018 році. Фото Getty Images

За своєю моделлю компанії намагаються бути схожими на Block Inc, американську технологічну компанію, розробника рішень для приймання та обробки електронних платежів. Тобто окрім фінансових послуг, надають також послуги обліку оборотних активів, платформу для розрахунку заробітних плат і т.д. 

Маючи банківську ліцензію, Pagseguro розвиває необанк Pagabnk, котрий має 28 млн клієнтів і займає друге місце в Бразилії після Nubank.

Обидві компанії є бенефіціарами зниження ключової ставки в Бразилії: за оцінками менеджменту Stoneco, при інших рівних, зниження відсоткової ставки на 1% призводить до збільшення прибутку до оподаткування на 200 млн бразильських реалів. 

StoneCo Ltd. займається наданням фінансових технологічних рішень. /Shutterstock

StoneCo Ltd. займається наданням фінансових технологічних рішень. Фото Shutterstock

Nubank зумів провести успішну експансію і в інші країни Латинської Америки: Мексику та Колумбію. Впізнаваність бренду дозволяє менеджменту компанії не витрачати багато на маркетинг для залучення нових клієнтів. 

За даними Morgan Stanley, близько 80-90% клієнтів Nubank у Бразилії є органічними, в той час, як в Мексиці – близько 70%. Це один з найкращих показників у глобальному фінтех-секторі.

Компанія від початку пандемії збільшила виручку у сім разів. Прогнози на кінець 2023 року, вказані в останньому фінансовому звіті компанії, надихають – більш ніж десятикратне зростання. Nubank зміг вийти на позитивне значення по чистому прибутку у 2023-му. Однозначно, це growth-story: компанія прогнозує, що виручка на наступні два роки матиме темп зростання понад 30%. 

Близько 80-90% клієнтів Nubank в Бразилії є органічними, в той час, як в Мексиці – близько 70%. Це один з найкращих показників у глобальному фінтех-секторі. /Shutterstock

Близько 80-90% клієнтів Nubank в Бразилії є органічними, в той час, як в Мексиці – близько 70%. Це один з найкращих показників у глобальному фінтех-секторі. Фото Shutterstock

На кінець першого півріччя 2023 року кількість клієнтів банку сягнула 85 млн. Для ефективності інструментів кросс-селлінгу з початку 2020-го додано 47 нових продуктів до функціонала Nubank.

Інвестиції в згадані компанії належать до ризикових, тому потрібно обрати коректний таймінг відкриття позиції та усвідомлювати, який тригер здатен стати причиною переоцінки вартості акцій: політичний чи економічний. 

У цілому, з поглибленням деглобалізації важливо розуміти тренди, актуальні для кожного окремого центру нового мультиполярного світу.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні