Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

До економічної кризи Росії ще далеко. Наскільки стійка воєнна економіка РФ і які санкції б’ють по ній найсильніше. Інтерв’ю економістки Еліни Рибакової

9 хв читання

До економічної кризи Росії ще далеко. Наскільки стійка воєнна економіка РФ і які санкції б’ють по ній найсильніше. Інтерв’ю економістки Еліни Рибакової /пресслужба НБУ

пресслужба НБУ

У якому стані російська економіка на третьому році повномасштабної війни? Як довго вона зможе утримувати темпи військового виробництва? Які санкції найбільше б’ють по РФ? Про це в інтерв’ю Forbes розповіла запрошена наукова співробітниця Інституту міжнародної економіки Петерсона та аналітичного центру Bruegel, віцепрезидентка Київської школи економіки Еліна Рибакова.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Попри сотні санкцій та обмежень, російська економіка пристосувалася до життя в ізоляції та навіть показує зростання. Насамперед завдяки нарощуванню військового виробництва, що, як визнає влада РФ, «перегріває» її. Але ситуація далека від того, що хотіли б бачити Україна та її партнери.

В оцінках економіки РФ не варто впадати в крайнощі – або чекати, що вона розвалиться завтра, або вважати, що вона непохитна, радить Еліна Рибакова, директорка Київської школи економіки (KSE) з міжнародних програм, запрошена наукова співробітниця Інституту міжнародної економіки Петерсона та аналітичного центру Bruegel. Як експертка KSE Institute вона займається міжнародними санкціями проти Росії.

Forbes поговорив із Рибаковою у Києві, куди вона приїхала як спікерка на щорічну дослідницьку конференцію центробанків, організовану Нацбанком України та центробанком Польщі.

Рибакова часто каже «ми», маючи на увазі західні країни та Україну, та «вони» – коли говорить про Росію. Вона наголошує: санкції – це шахи, обидві сторони відповідають на ходи одна одної, тому потрібно постійно їх удосконалювати і закривати лазівки. Робити це непросто, особливо при браку політичної волі.

Еліна Рибакова розповіла про стан російської економіки, можливості РФ продовжувати війну і найбільш болючі санкції, які можуть застосувати західні країни.

Інтерв’ю скорочено та відредаговано для зрозумілості.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні