Категорія
Війна
Дата

Росія в чотири рази збільшила виробництво бронетехніки, а танків – у пʼять. Як Кремлю вдається поповнювати запаси зброї, знищеної на війні в Україні? Розбір WP

Танки, російська зброя /Getty Images

Росії вдається замінювати втрачену в Україні військову техніку Фото Getty Images

Поки Україна робить ставку на нові технології, такі як дрони на ШІ, і потерпає від браку боєприпасів, Росія йде вже второваним шляхом. The Washington Post дізналася про нарощення Росією виробництва давно перевірених засобів убивства, які вона використовувала у своїх попередніх загарбницьких війнах. Forbes переказує головне з матеріалу

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Росія зможе підтримувати свій наступ на Україну впродовж наступних принаймні двох років, зазначає американська газета WP. Країна-агресор не робить ставку на модернізацію армії та її озброєння, а радше на виробництво старої, але перевіреної зброї. 

Заводи російського ВПК працюють на межі можливостей, щоб виробити чи переобладнати обладнання застарілих зразків, пише видання. А Іран, Китай і Північна Корея постачають РФ потрібні запчастини.

Росія виробляє не сучасну зброю, каже російський економіст Ніколай Кулбака, а велику кількість перевіреного часом та війнами обладнання типу стрілецької зброї та набоїв.

Зброя часів СРСР, серед якої ракети та керовані авіабомби, змогла наразі компенсувати неспроможність Росії виробляти нові та сучасні засоби. А західні санкції не заважають вірним друзям Москви – Китаю, Північній Кореї та Ірану – допомагати їй у цьому з постачанням необхідних компонентів.

Минулого місяця голова Європейського командування Збройних сил США генерал Крістофер Каволі повідомив Конгресу, що тепер у Росії більше військових, ніж на початку вторгнення в Україну, а армія РФ вчиться й адаптується все швидше – як в тактичному, так і в технологічному плані.

Не останню роль у цьому зіграло збільшення військового бюджету РФ: у 2024 році російський президент Володимир Путін планує витратити на армію близько $115 млрд. Це приблизно третина загального бюджету країни.

WP попросила Майкла Ґьєрстада, військового аналітика Міжнародного інституту стратегічних досліджень, оцінити разючий звіт міністра оборони Росії Сергія Шойгу про результати роботи ВПК РФ. Шойгу доповів Путіну, що в останні місяці російські заводи в чотири рази збільшили виробництво бронетехніки, в пʼять разів – танків, а дронів і артилерійських снарядів – у 17 разів. Крім того, в 2023 році РФ виготовила 1500 танків.

Ґьєрстад оцінив дані про танки та вважає, що вони можуть бути правдивими. Щоправда, з одним уточненням – дані включають переобладнані старі моделі й ті, які поставили «на ноги» завдяки «канібалізації» інших танків. Росія може виробляти до 330 танків на рік, але насправді збирає вдвічі менше, вважає аналітик.

Хай там як, а Росії вдалося замінити близько 1140 танків, які вона втратила в Україні в 2023-му, саме завдяки розконсервуванню старих моделей.

Експерти попереджають, що запаси старого обладнання Росії вичерпні й дуже скоро головною проблемою Кремля буде розвиток потужностей і можливостей для виробництва новітньої зброї. Так, Т-80 був останньою новою моделлю танку, який Росія виготовила десятки років тому, зазначає WP.

Російська техніка, зброя, танки /Getty Images

Виставка знищеної російської техніки на Хрещатику. Фото Getty Images

Виробнику Т-80 «Омсктрансмаш» восени наказали відновити виробництво цього танку, але воєнний кореспондент російського відділення BBC Павєл Аксьонов розповів, що заводу не вдалося це зробити. Втім там активно займаються переробленням готових старих моделей.

Також малоймовірним видання вважає постачання на фронт новітнього озброєння, такого як танк Т-14 «Армата», який російські ЗМІ оцінили у близько $7,9 млн. Саме ціна заважає владі РФ відправляти цей танк своїм солдатам на передову в Україні. Для порівняння, танк T-90С коштує $3,6 млн. Саме Т-14 заглох на Червоній площі в Москві під час репетиції Дня перемоги 2015-го.

Виробництво «Армати» до початку повномасштабної війни Росія навіть не довела до завершальної стадії, але активні бойові дії не вимагають новітнього озброєння, каже Аксьонов. «Потрібне надійне і постійне постачання на фронт зброї, з якою добре знайомі солдати і яку є чим лагодити», – пояснює він.

Ґьєрстад згоден із цим і так описує стратегію російської армії: кращі танки йдуть більш тренованим підрозділам, а ті, що складаються з мобілізованих і вʼязнів, отримують старі Т-55 і Т-62.

Про виробництво дронів у Росії теж не забувають, але й тут просунутість технологій не на першому місці. «Росії не потрібно ставати найінноваційнішою армією у світі, – зауважує експерт з безпілотників Фабіан Гінц. – Якщо у росіян є кілька систем, які добре працюють, як-от «Ланцет», і які вони можуть масово виробляти, це вже досить небезпечно».

Російський ВПК не варто недооцінювати, адже Росії вдалося налагодити регулярне постачання західних деталей для високотехнологічного військового обладнання через Туреччину, Китай і Казахстан. Усе через неспроможність Заходу проконтролювати дотримання своїх же санкцій.

Російський імпорт пріоритетних товарів, які можна використовувати у виробництві просунутої зброї, впав лише на 10% із часу запровадження санкцій, виявила Київська школа економіки.

А імпорт до Росії сировини, яку можна використати у виробництві зброї, взагалі, схоже, ніхто не обмежує. Наприклад, потік марганцевої руди, яка є ключовим інгредієнтом у продукуванні сталі та різних сплавів, до Росії тільки виріс, як повідомляють естонські ЗМІ. Ба навіть через естонські та латвійські порти. А нітроцелюлоза, що потрібна для виробництва вибухових речовин, без проблем іде з Німеччини, Тайваню і Китаю, звітує Центр оборонних стратегій. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні