Категорія
Новини
Дата

Енергоспівтовариство перевірить незалежність НКРЕКП після скасування рішення про тарифи на воду

Секретаріат Енергетичного співтовариства перевірить незалежність Нацкомісії з енергетики після скасованого під тиском влади рішення про тарифи на воду. Про це йдеться в листі директора Енергоспівтовариства Артура Лорковскі до очільника Нацкомісії з енергетики Костянтина Ущаповського, який є у розпорядженні Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Секретаріат розпочав аналіз незалежності НКРЕКП, найближчими днями надішле проєкт звіту, написано в листі.
  • Чинні європейські директиви, імплементовані в українське законодавство, вимагають від України «гарантувати незалежність регуляторного органу», «забезпечити неупереджене застосування його повноважень» та забезпечити «можливість прийняття регулятором автономних рішень, незалежно від будь-якого політичного органу», наголосив Лорковскі.
  • Європейські директиви та українське законодавство зобовʼязують представників НКРЕКП «не виконувати прямих вказівок будь-якого уряду», говориться у листі.
  • «Дотримання незалежності та неупередженості регулятора було порушено», – написав Лорковскі.
Енергоспівтовариство перевірить незалежність НКРЕКП після скасування рішення про тарифи на воду /Фото 1
Енергоспівтовариство перевірить незалежність НКРЕКП після скасування рішення про тарифи на воду /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

НКРЕКП 29 червня підвищила тарифи на воду для 33 водоканалів у середньому на 32%. Рішення регулятора було скасоване після публічної критики президента. «Ганебне рішення. Непрофесійне. Не погоджене з урядом», – заявив Зеленський у відеозверненні 1 липня. 

До критики регулятора підключився і премʼєр-міністр Денис Шмигаль: «Рішення неприйнятні, не погоджені з урядом». 

Дії НКРЕКП розкритикував також міністр енергетики Герман Галущенко: «Рішення є необґрунтованим та не відповідає умовам воєнного часу».

Після підвищення тарифів доходи водоканалів мали зрости на 4 млрд грн до кінця року, розповів Forbes член НКРЕКП, який погодився спілкуватися на умовах анонімності через чутливість теми.

Ціна підвищення тарифів на воду для населення – в середньому на 60 грн, до 250 грн на місяць для сімʼї з трьох людей, за розрахунками НКРЕКП.

На кінець травня водоканали накопичили близько 2,8 млрд грн боргів за електрику, за даними регулятора. Чистий збиток водоканалів за 2022 рік і половину 2023-го – 7,8 млрд грн, за даними асоціації «Укрводоканалекологія».

Скасоване рішення про підняття тарифів на воду було попередньо погоджено з Кабміном, розповіли члени комісії та співрозмовник в уряді.

«Премʼєр та міністр енергетики підтримували це рішення, оскільки воно розвʼязувало проблему боргів на ринку електроенергії, які набули критичного характеру», – розповів один із членів НКРЕКП. «Про це всі знали, та консультації з урядом проводилися», – підтвердив інший співрозмовник у НКРЕКП.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні