Категорія
Гроші
Дата

Мільйони українців втекли від війни до Польщі. Де вони працюють? Скільки заробляють і витрачають?

Волонтер несе дитину громадян України, які прибувають на автобусах до Пшемсила, східна Польща, від пішохідного прикордонного переходу Медика, пізно ввечері 25 лютого 2022 року /Getty Images

Волонтер несе дитину громадян України, які прибувають на автобусах до Пшемсила, східна Польща, від пішохідного прикордонного переходу Медика, пізно ввечері 25 лютого 2022 року Фото Getty Images

Попри значний потік людей з України, в Польщі кількість вакансій більша, ніж попит на них. Майже у всіх сферах недобір персоналу становить від 20 до 40%

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

За 11 місяців великої війни з України до Польщі в’їхало понад 8 млн людей. Західна країна-сусід завжди була популярним місцем сезонного підробітку серед українців, а після повномасштабного вторгнення стала надійним прихистком для біженців. Усі вони отримують фінансову допомогу від держави, кожен восьмий майже одразу шукає офіційну роботу. Та чи готовий ринок праці Польщі до такої кількості іноземних фахівців? І чи вистачає українцям компетенцій для працевлаштування в Європі?

Як повномасштабна війна впливає на польських роботодавців

Польща одразу відчула на собі наслідки бойових дій в Україні – на ринку праці поменшало вакансій для жінок, а через потребу економити електроенергію власники бізнесів почали скорочувати тривалість робочого дня. Ще на початку 2022 року ціни на електроенергію зросли на 37%, а газ подорожчав на 58%. Зростають і податки, адже програми підтримки біженців потребують чималого фінансування з бюджету. У 2023 році польський уряд планує скасувати більшість соціальних виплат. На думку влади, таке рішення може посприяти працевлаштуванню українців. Нині лише 650 000 пішли на роботу. 

Попри низький показник, поляки радо працевлаштовують та адаптовують українців. У Польщі люблять працьовитих і надійних фахівців та ставляться з пересторогою до тих, хто користується статусом біженця, аби отримувати гроші й нічого не робити. 

Ким може працювати українець у Польщі

Найбільш затребуваними залишаються робочі спеціальності. У Польщі завжди шукають працівників на виробництва, склади, промислові підприємства тощо. Зазвичай така робота не вимагає спеціальних знань та вмінь. Різнороби одразу ж навчають нових колег і підтримують їх протягом усього адаптаційного періоду.

За даними Головного статистичного управління, наразі на працевлаштування у Польщі чекає понад 100 000 осіб. Станом на кінець третього кварталу 2022 року було 135 500 вільних робочих місць. Це на 11,7% менше, ніж за такий самий період 2021 року. Нині на 9,1% знизилась кількість новостворених робочих місць порівняно з кінцем 2021-го, натомість на 24% зросла кількість ліквідованих. Найбільше вакансій пропонують компанії на заході Польщі.

Чимало пропозицій роботи для українців є на промислових підприємствах (27 900). У сфері торгівлі та ремонту транспортних засобів (21 100), будівництва (15 400). Водночас кількість вакансій на 41,1% знизилась у сільському та лісовому господарствах, мисливстві та рибальстві, на 39,7% – у готельному та ресторанному бізнесах.

Якщо говорити про територіальний розподіл, найбільше оголошень про роботу зустрічається у Нижньосілезькому та Мазовецькому воєводствах, а найменше – у прикордонному з Україною Підкарпатському воєводстві. 

У 96% повітів бракує водіїв, вчителів, медиків. Найсуттєвіший дефіцит персоналу – у Варшаві. Наприкінці червня 2022-го в місті не вистачало близько 1700 вчителів початкових шкіл, приблизно 1400 – у старшій школі, близько 600 вихователів дитячих садків і 400 спеціальних педагогів. 

Раніше представники цих професій мали проходити спеціальне навчання та підтверджувати свій диплом, однак процедуру спростили ще під час пандемії COVID-19 через нестачу медичних працівників. Звісно, якщо йдеться про дуже вузькоспеціалізовані напрями, наприклад хірургію, українських документів буде недостатньо, і треба подаватися на отримання диплома європейського зразка. 

Якщо немає досвіду, можна влаштуватись у медзаклад помічником – бути для польських лікарів перекладачем або ж виконувати дрібні доручення медсестер. За таку роботу в Польщі платять близько 21–27 zł за годину.

Щоб працювати різноробом на складі або заводі, достатньо початкового рівня володіння польською. Для більш перспективних і фахових професій знадобиться рівень В1–В2. 

Попри значний потік людей з України, в Польщі кількість вакансій більша, ніж попит на них. У кожній зазначеній сфері недобір персоналу становить від 20 до 40%. 

Скільки платять українцям польські роботодавці

З 1 січня 2023 року мінімальна заробітна плата в Польщі становитиме 2710 zł ($625), у серпні вона зросте ще на 74 zł. Дохід залежить від складності професії, рівня володіння польською та досвіду роботи. Впливає на оплату праці й відповідальне ставлення до своїх професійних обовʼязків. 

У середньому українські фахівці можуть розраховувати на 4000–5000 zł на місяць. Часто вони заробляють навіть більше, бо на відміну від іноземців не обмежуються чітко визначеною кількістю робочих годин і вміють працювати в умовах багатозадачності.

Вакансії знайдуться і для мам з дітьми. Як правило, кандидатки шукають роботу у великому місті з добре розвиненою інфраструктурою, аби швидко добиратися з дому в офіс і навпаки. Велику роль для жінок відіграє й графік – оптимально з 8:00 до 16:00, аби було зручно заводити й забирати дитину зі школи чи дитячого садочка. Таких пропозицій небагато, але знайти їх цілком реально в соцмережах, наприклад, тематичних групах у фейсбуці. 

Поляки розгортають на базі компаній хостели, у яких можуть жити родини працівників. З мінімальними документами за кілька днів дитину можна влаштувати в садочок або школу. Також часто українці розділяють між собою обов’язки: хтось іде працювати, а хтось залишається вдома з дітьми. 

Найбільша стаття витрат – оренда житла. За ліжко-місце в хостелі просять 500–700 zł на місяць, а кімната обійдеться в 1000–1500 zł на місяць. За винаймання окремої однокімнатної квартири доведеться щомісяця платити 1500–2500 zł. Ще близько 1000 zł треба відкласти на закупівлю продуктів. 

Прожитковий мінімум українця в Польщі залежить і від мети перебування в країні. Якщо людина невдовзі планує повертатися додому, вона намагатиметься економити й відкладати зароблені гроші. І навпаки, якщо хоче залишитися надовго, витрачатиме більше, щоб облаштувати житло та створити комфортні умови. 

Як і де шукати офіційну роботу в Польщі 

Є два варіанти пошуку офіційної роботи в Польщі. Перший – самостійно відстежувати актуальні пропозиції на будь-якому джоб-порталі чи сторінці оголошень, як-от Pracuj.pl, InfoPraca, Dobry Pracownik, ePraca, OLX. 

Другий – скористатися послугами агенції з працевлаштування. Відповідну вакансію підберуть рекрутери, а адміністратори підготують необхідний пакет документів. Кандидат може отримати не лише оффер, а й безкоштовне житло або компенсацію за оренду квартири, юридичну та медичну допомогу. Це зручно для тих, хто приїхав у Польщу вперше і потребує часу на адаптацію в новій країні. 

За даними Міністерства сім’ї та соціальної політики Польщі, нині в країні спостерігається найнижчий рівень безробіття в ЄС. Для багатьох роботодавців поява нових кандидатів на ринку праці стала можливістю заповнити кадрові прогалини. У 2022 році українці сплатили понад $3 млрд податків, коштом яких Польща будує нові заклади та забезпечує населення новими робочими місцями. 

Як не натрапити на роботодавців-шахраїв

  1. Зверніть увагу на манеру комунікації працедавця. Якщо представник компанії чітко відповідає на ваші запитання щодо роботи, готовий працевлаштувати вас легально і пропонує зрозумілий оффер з прозорою заробітною платою, це означає, що йому можна довіряти. І навпаки, насторожити мають пропозиції відносно легкої роботи з оплатою в десятки тисяч, розмитий перелік професійних обов’язків та не зафіксований у трудовому договорі випробувальний термін.
  2. Вимагайте оформити вас на роботу офіційно. У такому разі роботодавець гарантує не лише вчасно сплачувати зарплатню, а й забезпечити працівника повним соціальним пакетом, у який входять медична допомога, доступ до пільг та корисних програм. Компанія може запропонувати кандидату співпрацю за двома найпоширенішими договорами – Умова Злеценя (договір-доручення) або ж Умова о Праце (трудовий договір). 
  3. Обов’язково прочитайте відгуки про компанію та запитайте, чи є в роботодавця сертифікат Агенції праці. 

Для працевлаштування потрібно зібрати пакет документів, у який входить договір, медична довідка, санітарна книжка (за потреби) та довідка про проходження навчання з охорони праці. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні