Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Не більше 150 000 грн на місяць. НБУ таки ввів тимчасове обмеження на перекази з картки на картку. Чи допоможе це в боротьбі зі схемами через «дропи» та чи вплине на волонтерів

6 хв читання

З 1 жовтня НБУ вводить обмеження на Р2Р-перекази у 150 000 грн /Shutterstock

З 1 жовтня НБУ вводить обмеження на Р2Р-перекази у 150 000 грн Фото Shutterstock

Сьогодні, 27 серпня, правління Національного банку затвердило обмеження карткових переказів між фізичними особами у 150 000 грн на місяць. Воно почне діяти з 1 жовтня та запроваджується регулятором на пів року. НБУ ввів більш мʼяке обмеження, ніж 100 000 грн, що планувалося раніше. Чи допоможе це в боротьбі з фіктивними Р2Р-операціями, або ж «дропами», боротьбою з якими керівники Нацбанку пояснюють це рішення? Та чи вплине воно на роботу волонтерів?

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

З 1 жовтня фізособи-клієнти українських банків не зможуть перераховувати на картки інших понад 150 000 грн протягом місяця. 27 серпня таке обмеження запровадило правління НБУ. Цей крок топкерівники регулятора анонсували ще в травні. Аргументація – великі обсяги фіктивних Р2Р-переказів через так звані карти-«дропи», що використовуються для приховування певних операцій, зокрема в гемблінгу, продавців «сірого» імпорту чи в роботі нелегальних обмінників валют. За оцінкою регулятора, обсяги таких операцій можуть сягати 200 млрд грн на рік.

НБУ вирішив запровадити менш жорсткі обмеження, ніж те, про яке йшлося в травні. По-перше, ліміт збільшили з очікуваних 100 000 грн до 150 000 грн. Він не розповсюджується тільки на платежі фізособи між власними рахунками в межах одного банку. По-друге, регулятор відмовився від обмеження на кількість операцій (у травні йшлося про 30). По-третє, він діятиме тимчасово – протягом пів року. По-четверте, НБУ встановив критерії для волонтерів, за умови виконання яких їхні транзакції не підпадатимуть під обмеження.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд