Категорія
Гроші
Дата

Зменшити тиск на гривню, знайти 40 мільярдів. Нацбанк пропонує запровадити додатковий податок на імпорт. Чому це не дуже хороша ідея (але дуже спокуслива)

Оподаткування імпорту /Карасьова Олександра за допомогою Midjourney

Нацбанк пропонує запровадити додатковий податок на імпорт. Фото Карасьова Олександра за допомогою Midjourney

Україна імпортує вдвічі більше продукції, ніж відправляє на експорт. Через це Нацбанк хоче розглянути ідею податку на некритичний імпорт. Чи підтримують додаткове оподаткування в уряді та ВР і скільки потенційних надходжень він може принести до бюджету?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Запровадити додатковий податок для некритичного імпорту запропонував в інтервʼю агентству «Інтерфакс-Україна» заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук. Він не назвав деталі та можливі терміни введення податку. 

Минулого року уряд вже розглядав можливість компенсувати різницю шляхом введення додаткової 10% «комісії» з купівлі валюти під оплату імпортних постачань. Але тоді стабілізувати ситуацію вдалося завдяки фінансовій допомозі партнерів. У 2023 рік Україна отримала $42,6 млрд зовнішнього фінансування, що дозволило виправити платіжний баланс. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні