НБУ пропонує розглянути додаткове оподаткування некритичного імпорту /Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ
Категорія
Новини
Дата

НБУ пропонує розглянути додаткове оподаткування некритичного імпорту

Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ

У Національному банку вважають, що варто розглянути можливості обмеження некритичного імпорту, насамперед за рахунок фіскальних важелів, повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтервʼю «Інтерфакс-Україна». Це повʼязано з ризиком скорочення міжнародної підтримки, коштом якої фінансується високий зовнішньоторговельний дефіцит.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ніколайчук зазначив, що високий торговельний дефіцит в умовах воєнного стану є нормальною ситуацією з огляду на руйнування виробничих потужностей, логістичні труднощі та, відповідно, компенсацію продукції вітчизняних виробників імпортною, а також потреби в закупівлях для Сил оборони та відновлення.
  • За словам заступника голови НБУ, такий дефіцит не становить загрози економіці країни, доки є можливість фінансувати його коштом міжнародної фіндопомоги, однак у разі її відсутності або суттєвого скорочення забезпечення економіки імпортованою продукцією коштом міжнародних резервів буде доволі обмеженим.
  • Ніколайчук назвав виходом для вирішення проблеми високого торговельного дефіциту в середньостроковій перспективі налагодження нових логістичних маршрутів, розширення спроможності постачати експортну продукцію на зовнішні ринки та налагодження виробництва всередині країни.

Ключова цитата

  • «На нашу думку, це (повернення обмежень щодо імпорту) варто було б розглянути як один із заходів, щоб як скоригувати зовнішні торговельні баланси, так і посилити спроможність держави у фіскальній сфері, якщо такі обмеження реалізовувати за рахунок додаткового оподаткування некритичного імпорту», – сказав Ніколайчук.

Контекст

24 лютого 2022 року уряд визначив перелік товарів критичного імпорту, на закупівлю якого НБУ дозволяє купувати валюту. Практично всі зміни до постанови про критичний імпорт були зроблені на підставі звернень українських компаній.

Список товарів критичного імпорту переглядався в бік збільшення в декілька разів, оскільки цього потребував український бізнес, який відновлював виробництво. 

У липні 2022 року Кабінет міністрів скасував Перелік товарів критичного імпорту, який діяв з початку російського вторгнення.

Відʼємне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами й послугами за 11 місяців 2023 року сягнуло $34,11 млрд, зокрема товарами – $25,74 млрд. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року, сумарний дефіцит зріс на 58,9%, зокрема торгівлі товарами – майже у 2,2 раза, пише «Інтерфакс-Україна» із посиланням на дані НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні