Ендрю Форрест /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Від Байдена до BlackRock. Як австралійський металургійний магнат Ендрю Форрест шукає $100 млрд на відбудову України

Ендрю Форрест Фото Getty Images

Власник австралійського металургійного гіганта Fortescue Ендрю Форрест поставив за мету зібрати $100 млрд для повоєнної відбудови України. Його підтримав Джо Байден та допомагатиме BlackRock. Як працюватиме фонд – про це Форрест розповів Forbes

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

До 24 лютого в Україні майже не знали імені австралійського мільярдера Ендрю Форреста, 61, який входить до глобального списку мільярдерів Forbes зі статками у близько $20 млрд. Зараз саме він став одним із головних промоутерів збору приватних коштів для майбутньої відбудови країни. Навіщо це власнику залізорудного гіганта Fortescue?

У листопаді Форрест оголосив, що вкладе $500 млн у фонд відновлення України. Про організацію фонду він домовився з найбільшою у світі інвесткомпанією BlackRock. Кінцева мета – зібрати $100 млрд, з них $25 млрд вже на першому етапі. 

Щоправда, доступ до цих ресурсів Україна зможе отримати лише після завершення гарячої фази війни з Росією, визнає Форрест. «Залучити кошти приватних інвесторів під час війни – це завдання не є нереальним, але це надзвичайно складно», – каже він у розмові з Forbes.

Та він не має сумнівів у тому, що BlackRock зможе зібрати заявлені 100 млрд. У серпні бізнесмен відвідав Київ, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. «Щоб усвідомити весь масштаб запалу українців, достатньо поїхати в Україну і побачити, як сильно українці хочуть виграти цю війну та відбудувати свою країну», – розповідає він під час інтервʼю. 

Форрест уникає порівнянь своєї ідеї з планом Маршалла для Європи після Другої світової. Чому? Та як він збирається реалізувати свій задум?

Sarsenov Daniiar

Sarsenov Daniiar

Баффет, Байден та Зеленський 

16 серпня Форрест з особливою увагою спостерігав за рейсом судна Brave Commander, яке вийшло «зерновим коридором» із порту Південний на Одещині. 

Це був перший рейс у межах Всесвітньої продовольчої програми, що віз зерно для Ефіопії. Його профінансували сам австралійський бізнесмен та Говард Баффет, син засновника інвесткомпанії Berkshire Hathaway Воррена Баффета. До цього «коридором» на власний страх і ризик користувалися тільки комерційні судна.

«Коли Путін заявив, що не зупинятиме вантажі з України, хтось мав перевірити, чи не бреше він, – пояснює бізнесмен. – Ми зафрахтували власне судно, оскільки жоден корабель не можна було застрахувати й відправити в Україну – хай навіть з українським екіпажем на борту, але під іноземним прапором».

Хто такий Ендрю Форрест /Getty Images

Хто такий Ендрю Форрест

Ендрю «Twiggy» Форрест, 61, 90-та позиція у Worldʼs Billionaires List 2022 від Forbes зі статками у $17,8 млрд. Основний актив – Fortescue Metals Group (Перт, Австралія).

Капіталізація компанії становить $63,9 млрд, вона володіє найбільшими у країні залізорудними родовищами. Форрест, який у травні обійняв позицію СЕО, володіє третиною акцій Fortescue. 

Він також має активи у тваринництві та комерційній нерухомості. Окремий напрям інвестицій – відновлювальні джерела енергії та зелена металургія. 

Разом із дружиною Ніколь Форрест бізнесмен керує благодійними фондами Minderoo Foundation та Walk Free Foundation, які опікуються проблемами освіти, бідності та рабської праці.

Він порівнює вторгнення РФ до України із «цькуванням на задньому подвірʼї школи, але у глобальному масштабі». Ідея заснувати фонд, який акумулював би кошти для майбутньої відбудови, виникла у Форреста за кілька днів після початку війни. 

«Спочатку я вирішив обговорити ідею з генеральним секретарем Організації економічного співробітництва та розвитку Матіасом Корманном, моїм добрим знайомим, – згадує мільярдер. – Він відреагував позитивно, але порадив переконатись, що ініціативу схвалюють ЄС, США, Велика Британія та Австралія. Я зробив це».

Відтоді він протягом кількох місяців зустрівся з віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом, кількома верховними єврокомісарами щодо питань України, президентом США Джо Байденом, прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албанізом та інвесторами з Великої Британії та Австралії, перелічує Форрест. 

«Коли я зрозумів, що підтримка є, то звернувся до BlackRock, сказавши їм, що фактично отримав «зелене світло» та готовий створити фонд», – згадує бізнесмен. 

Після цього Форрест організував зустріч президента BlackRock Роберта Стівена та Зеленського. «Основну роботу із залучення інвесторів вестиме саме BlackRock», – каже бізнесмен.

Онлайн-зустріч топів BlackRock Роберта Стівена та Ларі Фінка із президентом України, яку згадує Форрест, відбулася в середині вересня. Тоді йшлося про те, що консультаційна команда BlackRock з питань фінансового ринку (FMA) справді безплатно консультуватиме український уряд зі створення фонду відновлення (але поки без власних інвестицій), підтвердили Forbes представники компанії.

Боротьба з «радянським сміттям»

Фонд поки не створено. «Планування в самому розпалі, – каже Форрест. – Він ще не працює, оскільки цьому заважають воєнні дії на території України». 

Кого він очікує побачити серед інвесторів? «Якщо донести логіку відбудови України, то, гадаю, ми побачимо серед інвесторів світові суверенні та пенсійні фонди», – пояснює бізнесмен.

Ця логіка має фокусуватися на заміні пошкодженої або знищеної інфраструктури сучасною, каже Форрест. У центрі – перехід на зелену енергетику та повну цифровізацію економіки. 

«Те, що зараз знищують російські війська, ми називаємо «радянським сміттям», – розповідає він. – З чим, до речі, погоджується і сам президент Зеленський».

Попри те, що Форрест прогнозує реальний запуск фонду лише після завершення війни, йому не подобаються аналогії з «планом Маршалла» саме через його запізнілий початок.

«Коли Матіас з OECD порівняв мою ідею з «планом Маршалла», я йому відповів: «Ні, «план Маршалла» з’явився через 4 роки після припинення воєнних дій. Через 4 роки агонії. А цей план має бути реалізований негайно та йти в ногу з ентузіазмом, який відчувають українці під час звільнення своєї країни від загарбників», – переказує Форрест.

Водночас Україна має виконати власне домашнє завдання. Форрест називає серед пріоритетів перехід на цифрову, безготівкову економіку, щоб остаточно викорінити корупцію. «Україні треба виконати ще низку пунктів, над якими ми з Black Rock зараз активно працюємо, щоб довести свою готовність до залучення великих інвестицій. – каже він. – Великі інвестиції вимагають великої відповідальності».

Getty Images

Ендрю Форрест Фото Getty Images

Демократизатори енергії

Яким буде світ, коли Україна відновлюватиметься після війни? Події 2022 року справді можуть стати виправданням для слабких урядів та компаній, чому вони повертаються до традиційних нафти й газу, визнає Форрест. Він активно просуває ідею зеленої енергетики та зеленої металургії та має багато інвестпроєктів, повʼязаних із цим.  

«Повернення до нафти й газу схоже на поведінку алкоголіка, – каже Форрест. – Так, це рішення, що здатне допомогти, однак лише тимчасово. Це отруює тебе зсередини». 

За його словами, що більше світ використовує «горючі» корисні копалини, то більше спокуси мають автократичні режими, щоб перетворити ресурси на зброю. Як, власне, і сталося зараз протягом війни в Україні. 

«Альтернатива очевидна: відновлювальні джерела ніколи не стануть інструментом тероризму, – впевнений він. – І навіть навпаки, вони демократизують енергію».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні