Австралійський мільярдер Ендрю Форрест, засновник компанії Fortescue, пообіцяв інвестувати 740 млн австралійських доларів ($500 млн) у фонд для відновлення України під управлінням BlackRock. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Австралійський мільярдер інвестує $500 млн у фонд відновлення України під управлінням BlackRock

Австралійський мільярдер Ендрю Форрест, засновник компанії Fortescue, пообіцяв інвестувати 740 млн австралійських доларів ($500 млн) у фонд для відновлення України під управлінням BlackRock. Фото Getty Images

Австралійський мільярдер Ендрю Форрест, засновник компанії Fortescue, пообіцяв інвестувати 740 млн австралійських доларів ($500 млн) у фонд для відновлення України під управлінням BlackRock. Про це пише видання The Sydney Morning Herald.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Внесок у розмірі 740 млн австралійських доларів надійде від сімейної інвестиційної компанії Ендрю та Ніколь Форрестів Tattarang Group.
  • «Я не хочу чекати, поки пролунають останні постріли. Я хочу, щоб люди знали, що Україна увійде в золоту еру. Без сумніву, це буде економіка з найвищими темпами зростання в Європі», – сказав Форрест.
  • Про те, що Форрест планує інвестувати у фонд відновлення України також повідомив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма на Київському міжнародному економічному форумі, пише «Інтерфакс-Україна». 
  • «Зараз мають бути перші якорі, які вкладуть перші сотні мільйонів доларів і покажуть своїми реальними діями, що вони вірять в Україну. Є австралійський мультимільярдер, друга за багатством людина в Австралії Ендрю Форрест, засновник компанії Fortescue, однієї з найбільших гірничодобувних компаній у світі, один з найбільших інвесторів у водневі технології, публічно зобовʼязався інвестувати перші $500 млн в один із фондів, які зараз готує Black Rock» , – заявив Шурма.
  • За словами заступника голови Офісу президента, розмір фонду поки що складно назвати точно, але він оцінюється від $25 млрд до $100 млрд.
  • Інвестиційна компанія BlackRock у найближчий місяць-два завершить роботу та запропонує приватним інвесторам структуровані продукти – фонди – для участі у відновленні України, повідомив Шурма.
  • Він пояснив, що великі корпорації, особливо ті, що представлені в Україні, можуть безпосередньо інвестувати в країну, проте є десятки тисяч інвесторів, які хотіли б взяти участь у майбутньому економічному зльоті країни, але не мають відповідних команд та інфраструктури, тому фонди BlackRock будуть для них хорошим варіантом.

Контекст

Український уряд 4 липня у швейцарському Лугано представив план відбудови України United 24, над яким останні два місяці Кабмін та Офіс президента працювали у рамках Національної ради відновлення. План являє собою набір документів, які описуть майже всі ключові сфери та галузі української економіки. Орієнтовна вартість його втілення – $750 млрд до 2032 року.

Європейський інвестиційний банк на конференції з відновлення України запропонував створити новий інструмент – трастовий фонд ЄС – Україна Gateway (GTF). Ідеться про додатковий інструмент для відновлення критичної інфраструктури в Україні. 

Україна потребує на відбудову та відновлення $349 млрд, свідчить спільна остання оцінка уряду України, Європейської комісії та Світового банку, яку презентували у Брюсселі. В найближчі місяці ця цифра зросте, оскільки війна триває.

Оцінка наслідків війни охоплює період з 24 лютого по 1 червня 2022 року і обґрунтовує, що завдана шкода внаслідок війни перевищила $97 млрд. Найбільшої шкоди зазнали житловий та транспортний сектори, торгівля та промисловість. Найбільші руйнування – у Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Чернігівській та Харківській областях. 

Майже третина цих коштів, або $105 млрд, потрібна вже у наступні півтора-три роки для підготовки до зими та закупівлі газу, ремонту транспортного сектору, забезпечення наступної посівної та термінового відновлення освіти, охорони здоров’я та підтримки бідних і переселенців.

Потреби на відновлення та відбудову в 1,5 раза перевищують ВВП України в 2021 році.

У вересні стало відомо, що інвесткомпанія BlackRock надаватиме безоплатні консультації українському уряду. Вони стосуватимуться створення Фонду відновлення для підтримки української економіки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні