Категорія
Новини
Дата

Найбільша інвесткомпанія світу BlackRock безкоштовно консультуватиме Україну щодо створення фонду відновлення

2 хв читання

Президент України Володимир Зеленський обговорив із головою та гендиректором найбільшої у світі інвестиційної компанії BlackRock Ларрі Фінком надання безоплатних консультацій українському уряду. Вони стосуватимуться створення Фонду відновлення для підтримки української економіки, йдеться в повідомленні пресслужби президента. BlackRock надаватиме Україні безкоштовну консультативну допомогу щодо створення фонду відновлення, сказав в коментарі Forbes представник компанії.

Ключові факти

  • Зеленський та Фінк обговорили можливості залучення державних і приватних інвестицій в Україну.
  • Зустріч відбулась у режимі відеоконференції, під час якої йшлося про те, як департамент BlackRock із консультацій щодо фінансових ринків (Financial Markets Advisory) може надавати консультації Уряду України щодо структури, інвестиційного процесу, управління та використання доходів Фонду. 
  • Фонд матиме не меті створення можливостей для участі у відбудові та пожвавленні економіки України як для державних, так і для приватних інвесторів.
  • Зеленський наголосив, що Україна зацікавлена в залученні світового капіталу, завдяки якому будуть створені нові робочі місця та зростатиме економіка. 
  • «Для мене особливе значення має інвестиційна привабливість нашої держави. Для мене важливо, щоб така структура була успішною для всіх залучених сторін. Ми спроможні й хочемо відновити нормальний інвестиційний клімат», — наголосив він.
  • Доповнено. BlackRock надаватиме Україні безкоштовну консультативну допомогу щодо створення фонду відновлення, сказав в коментарі Forbes Марк Бубек, керівник напряму корпоративних комунікацій BlackRock Continental Europe.
  • «BlackRock не інвестуватиме і не збиратиме коштів. Наразі йдеться лише про поради», – наголосив Бубек. За його словами, цим займеться консультаційна команда BlackRock з питань фінансового ринку (FMA). «FMA консультує фінансові установи, регуляторів та державні установи з важливих і складних фінансових питань. FMA – це окремий бізнес, він не залежить від традиційного бізнесу BlackRock з управління активами», – пояснив Бубек.

 Контекст

Український уряд 4 липня у швейцарському Лугано представив план відбудови України United 24, над яким останні два місяці Кабмін та Офіс президента працювали у рамках Національної ради відновлення. План являє собою набір документів, які описуть майже всі ключові сфери та галузі української економіки. Орієнтовна вартість його втілення – $750 млрд до 2032 року.

Європейський інвестиційний банк на конференції з відновлення України запропонував створити новий інструмент – трастовий фонд ЄС – Україна Gateway (GTF). Ідеться про додатковий інструмент для відновлення критичної інфраструктури в Україні. 

Україна потребує на відбудову та відновлення $349 млрд, свідчить спільна остання оцінка уряду України, Європейської комісії та Світового банку, яку презентували у Брюсселі. В найближчі місяці ця цифра зросте, оскільки війна триває.

Оцінка наслідків війни охоплює період з 24 лютого по 1 червня 2022 року і обґрунтовує, що завдана шкода внаслідок війни перевищила $97 млрд. Найбільшої шкоди зазнали житловий та транспортний сектори, торгівля та промисловість. Найбільші руйнування – у Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Чернігівській та Харківській  областях. 

Майже третина цих коштів, або $105 млрд, потрібна вже у наступні півтора-три роки для підготовки до зими та закупівлі газу, ремонту транспортного сектору, забезпечення наступної посівної та термінового відновлення освіти, охорони здоров’я та підтримки бідних і переселенців.

Потреби на відновлення та відбудову в 1,5 раза перевищують ВВП України в 2021 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні