Що буде з ВВП, курсом і цінами в Україні? Прогнози Goldman Sachs, JPMorgan, Moodyʼs та інших щодо майбутнього української економіки /Getty Images/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Гроші
Дата

Що буде з ВВП, курсом і цінами в Україні? Прогнози Goldman Sachs, JPMorgan, Moodyʼs та інших щодо майбутнього української економіки

Getty Images/Колаж Олександра Карасьова

Forbes вивчив звіт іспанської Focus Economics з прогнозами від провідних економістів світу та України. Які в них очікування для України на 2023 та 2024 роки?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

29 листопада іспанська консалтингова компанія Focus Economics S.L.U. випустила звіт із економічним консенсус-прогнозом на 2023 та 2024 роки від провідних міжнародних банків, інвесткомпаній та фінансових установ.

Документ є у розпорядженні Forbes. Прогнози для України щодо темпів економічного зростання, інфляції, курсу долара та інших ключових макропоказників складали, зокрема, Goldman Sachs, JPMorgan, Moodyʼs Analytics, Fitch Ratings та українські аналітики.

Прогнози, які Focus Economics збирала з 22 до 27 листопада, передбачають 5,1% зростання ВВП у 2023-му та 7,8% – у 2024-му.

Яким економісти бачать курс долара, зростання цін та стан держбюджету та чи загрожують зростанню наступного року атаки РФ на українську інфраструктуру?

Forbes вибрав основні висновки звіту Focus Economics з частини, що стосується України.

Що буде з ВВП, курсом і цінами в Україні? Прогнози Goldman Sachs, JPMorgan, Moodyʼs та інших щодо майбутнього української економіки /Фото 1

ВВП буде зростати, але є ризики

ВВП України має повернутися до зростання у 2023 році. Значною мірою – за рахунок міжнародного фінансування та ефекту низької бази.

Наступний прогноз Focus Economics складатиме 10 січня. Ризик погіршення високий через колосальні збитки інфраструктурі, еміграцію та суттєву суму боргу. «Ключовими факторами, на які варто звернути увагу, є хід війни та отримання іноземної допомоги», – вказано у звіті.

Із підтримуючих факторів економісти виділяють відновлення експорту зерна. Цього року це фактично врятувало економіку України. Продовження «зернової угоди» до березня 2023 року принесе вкрай необхідний дохід від експорту, йдеться у документі.

Серед прогнозів економічного зростання лише один передбачає ще один рік падіння: інвесткомпанія Dragon Capital прогнозує наступного року мінус 5%. Гендиректор компанії Томаш Фіала пояснював це перебоями з електрикою. «Ми готуємося до того, що у таких умовах доведеться працювати протягом усієї зими», – казав він. Також Dragon виходить з того, що гаряча фаза війни триватиме до третього кварталу.

Що буде з ВВП, курсом і цінами в Україні? Прогнози Goldman Sachs, JPMorgan, Moodyʼs та інших щодо майбутнього української економіки /Фото 2

Інфляція та курс: значної девальвації не буде

Через війну інфляція в Україні зросла до максимуму за останні шість років – 26,6% у жовтні (показник за вересень – 24,6%). Ціновий тиск сягне піку у четвертому кварталі.

Загалом інфляція залишатиметься вищою за цільовий показник НБУ у 5% принаймні до 2027-го, вважають економісти. Причини – пошкодження інфраструктури, падіння попиту і пропозиції та тиск на нацвалюту.

Консенсус-прогноз з інфляції від Focus Economics – 29,2% на кінець 2022-го, 21% – 2023-го та 10% – 2024-го.

НБУ прогнозує, що інфляція сягне 30% на кінець 2022 року, а згодом сповільниться: до 21% наступного року та 10% – у 2024-му. Прогноз Міністерства економіки на 2022-й збігається з Нацбанком, однак у 2023-му міністерство очікує зростання на такому самому рівні – 30%. 

«Продовження війни та додаткова значна шкода інфраструктурі й виробничим потужностям можуть затримати зниження показника інфляції», – зазначається у звіті.

Укладачі дослідження звертають увагу на стабільність курсу гривні протягом останніх місяців. «Довіра до валюти зберігається завдяки великим міжнародним резервам і збільшенню надходження іноземної допомоги», – вважають економісти. Станом на початок грудня резерви НБУ навіть перевищували довоєнний рівень (майже $28 млрд).

Аналітики очікують, що НБУ зберігатиме фіксований курс гривні певний час для забезпечення фінансової стабільності. «Плаваючий режим, ймовірно, буде знову запроваджено, щойно дозволять економічні умови», – йдеться у звіті. Учасники консенсус-групи прогнозують курс гривні до кінця 2023 року на рівні 41,2 грн/$, а в 2024 році – 40,4 грн/$.

Що буде з ВВП, курсом і цінами в Україні? Прогнози Goldman Sachs, JPMorgan, Moodyʼs та інших щодо майбутнього української економіки /Фото 3

Хто складав консенсус-прогноз

Focus Economics отримала прогнози від аналітиків понад 20 локальних і міжнародних організацій. У переліку (в алфавітному порядку): Adamant Capital, Alfa-Bank, Allianz, Capital Economics, Citigroup, DekaBank, Dragon Capital, EBRD, Economist Intelligence Unit, EMFI, Euromonitor Int., Fitch Solutions, Fitch Ratings, Frontier View, Goldman Sachs, ICU, IER, JPMorgan, Moodyʼs Analytics, OTP Bank, Oxford Economics, Polish Chamber of Commerce, Raiffeisen Research, Scope Ratings, WIIW, World Bank.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні