Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Країна економічних експериментів. Forbes зібрав пʼять програм-попередниць «українського кешбеку», обіцяного Зеленським. Як держава підтримувала бізнес і що з цього вийшло

3 хв читання

Український кешбек від Зеленського /колаж Анастасія Решетнік

Прем'єр Денис Шмигаль, президент Володимир Зеленський та один з авторів концепту «українського кешбеку», заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма Фото колаж Анастасія Решетнік

Напередодні уряд зробив перший суттєвий крок до запуску програми «кешбеку» на українські товари, яку президент анонсував ще взимку. Наскільки подібні спроби держави підтримати вітчизняного виробника ефективні? Forbes проаналізував найвизначніші програми державної підтримки бізнесу за останню чверть століття. Який ефект вони мали?

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

У лютому 2024-го Володимир Зеленський оголосив програму підтримки бізнесу, яку в народі одразу прозвали «Кешбек від Зеленського». Ідея – покупці українських товарів отримуватимуть повернення частини сплачених коштів.

Звучить просто, зробити – важко. Що є українським товаром? Як оподаткувати виплати? Чи варто на це витрачати кошти під час війни? 9 липня уряд схвалив один із законопроєктів, необхідних для запуску програми. Він передбачає, що кошти, отримані в рамках цієї програми, не оподатковуються. Уряд називає це «експериментальним проєктом «Зроблено в Україні».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд