До 3 років в'язниці, штрафи 170 000 грн. Рада зробила перший крок до запровадження кримінальної відповідальності за підробку сертифікатів COVID. Що чекає на шахраїв /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

До 3 років в'язниці, штрафи 170 000 грн. Рада зробила перший крок до запровадження кримінальної відповідальності за підробку сертифікатів COVID. Що чекає на шахраїв

Getty Images

Рада відправила на друге читання законопроєкт, який пропонує запровадити кримінальну відповідальність за підробку COVID-сертифікатів. Шахраям може загрожувати до 3 років вʼязниці та штраф 170 000 грн

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Національна поліція порушила 1100 справ, повʼязаних із підробкою сертифікатів вакцинації. У МОЗ запевняють, що цифра зростає, і запропонували Верховній Раді штрафувати та саджати шахраїв до вʼязниці. Ініціативу МОЗ 2 листопада підтримали 282 народні депутати, проголосувавши в першому читанні за законопроєкт №6084. Він пропонує встановити кримінальну відповідальність за підробку документів про вакцинацію.

  • Тим, хто використовує підроблені документи про вакцинацію, загрожує штраф від 17 000 до 34 000 грн.
  • Медпрацівникам, які вносять до державної електронної системи неправдиві дані про вакцинацію, загрожує штраф від 34 000 до 68 000 грн або до двох років вʼязниці; їм також можуть заборонити обіймати певні посади на один – три роки.
  • Медпрацівникам, які продають підроблені сертифікати, загрожує штраф від 85 000 до 170 000 гривень або позбавлення волі до трьох років.

Верховна Рада розглядає законопроєкт у період нової хвилі поширення коронавірусу в Україні. З 15 вересня по 15 жовтня кількість щоденних випадків зараження зросла втричі – до 14 458. 27 жовтня в Україні вірус підхопили найбільше людей – 26 071 особа. У столиці та 15 областях уряд запровадив «червону» зону карантину, в якій весь бізнес – від спортзалів до кавʼярень – має закритися, якщо не всі співробітники повністю щеплені. Клієнти на вході до закладу також мають предʼявити сертифікат про повну вакцинацію.

Сертифікат в Україні можна отримати двома способами: паперовий – у сімейного лікаря та електронний – у додатку та на порталі «Дія». Електронний ковід-сертифікат визнано у Євросоюзі і його можна використовувати для закордонних поїздок. При цьому в Україні щонайменше одну дозу вакцини отримали менше 22%, пише британське видання Our World in Data. Близько 56,5% українців не мають наміру найближчим часом вакцинуватися, зʼясували соціологи «Демократичної ініціативи».

Через необхідність предʼявляти сертифікати вакцинації на вході до установ та в громадському транспорті побільшало шахраїв, які підробляють документи, каже заступник міністра охорони здоровʼя Ігор Кузін. За його словами, відсутність відповідальності створює умови для подальшого розвитку ситуації.

В основному документи підробляють медичні установи та туристичні агенції, розповіла речник Нацполіції Марʼяна Рева. За її словами, «послуги підробки документів» пропонують через месенджери та таргетовану рекламу в соцмережах, а порушників здебільшого виявляють на кордоні. Є дві категорії шахраїв: люди, які фотошопять документи, незаконно використовуючи печатки та логотипи медичних закладів; та медпрацівники, які вносять неправдиві дані до системи, яку потім підтягує додаток «Дія».

Наразі слідчі кваліфікують злочини за статтями «підробка документів чи шахрайство», «службове підроблення» чи «несанкціоноване втручання в роботу компʼютерних систем». Ці злочини також передбачають покарання у вигляді штрафу або увʼязнення від шести місяців до трьох років. За словами Реви, законопроєкт №6084 виділить нову категорію та дозволить встановити окрему відповідальність для порушників, але більше ніяк не вплине на роботу правоохоронців.

А ось у суддів роботи побільшає, вважає Олександр Гришаков, керівний партнер юридичної компанії Grishakov Law Company. Судам доведеться призначати покарання, використовуючи дві статті. За словами юриста, термін можуть давати або за статтею, де він більший, або підсумовувати кілька термінів. Досі суди лише штрафували порушників – близько 20 осіб за весь час, каже Рева. «Цей законопроєкт потрібен, щоб налякати людей та змусити вакцинуватися», – каже Гришаков.

У Запоріжжі 21 вересня, наприклад, кіберполіція викрила представників турагентства, які виготовляли та продавали підроблені ПЛР-тести на коронавірус. За одну довідку просили 500 гривень. А в липні правоохоронці взяли групу із трьох осіб, які створили у місті Камʼянець-Подільський Хмельницької області підпільну друкарню. Вони виготовляли документи про вищу освіту, свідоцтва, атестати, довідки про негативні результати ПЛР-тестів та сертифікати про вакцинацію. Замовлення на «липові» документи приймали в інтернеті.

Рада поспішає затвердити законопроєкт, тож скоротила термін його підготовки – друге читання відбудеться наступного тижня, 8–12 листопада.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні