Київ входить у «червону» зону карантину з 1 листопада. Що і як працюватиме /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Київ входить у «червону» зону карантину з 1 листопада. Що і як працюватиме

Shutterstock

Ходити на роботу, до закладів громадського харчування, спортзалів та користуватися громадським транспортом з наступного місяця в Києві зможуть лише вакциновані – столиця з 1 листопада переходить у «червону» зону карантину. Як ще зміняться обмеження і що буде з метро та школами

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

З новою хвилею захворюваності на коронавірус державна комісія з надзвичайних ситуацій 28 жовтня оголосила в Києві про «червону» зону карантину, пише в «Телеграмі» міністр Кабміну Олег Немчинов. Весь бізнес – від спортзалів до кав'ярень – має закритися, якщо не всі співробітники повністю щеплені.

На вході до закладу кияни також мають пред'явити сертифікат про повну вакцинацію. Діти віком до 18 років зможуть відвідувати торгові центри лише з батьками.

У транспорті ситуація інша: поліція перевірятиме документи не на вході до автобуса, маршрутки чи метро, а вибірково. Не зрозуміло, яке покарання загрожує пасажирам без сертифікату, але за подібне порушення у поїздах між містами – штраф від 17 000 до 34 000 грн.

Київські школи з понеділка переходять на дистанційне навчання. Садочки та університети працюватимуть, якщо 100% персоналу щеплені.

Сертифікати можна показати паперові (їх видають сімейні лікарі) або цифрові в додатку «Дія». Вони мають термін дії. «Зелений» сертифікат, який свідчить про вакцинацію двома дозами, діє 365 днів, за словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова. Після цього потрібно буде знову вакцинуватись.

Нова хвиля поширення коронавірусу почалася в середині вересня. З 15 вересня до 15 жовтня кількість щоденних випадків зараження зросла втричі – до 14 458. 27 жовтня в Україні вірус підхопила найбільша кількість людей – 26 071 особа. Цього дня 5366 осіб потрапили до лікарні та 576 померли. Лікарні переповнені: в середньому по країні понад 60% ліжок для хворих на коронавірус зайняті.

На 28 жовтня комісія з надзвичайних ситуацій перевела 16 регіонів до «червоної» зони карантину.

Глобально Україна на другому місці за кількістю смертей після Росії. А темпи вакцинації поступаються багатьом країнам: у світі щонайменше одну дозу вакцини отримали вже 48,9% людей, а в Україні – менше 22%, пише британське видання Our World in Data. 56% українців не мають наміру робити щеплення від коронавірусу і вважають, що можна захиститися тільки миючи руки та дотримуючись дистанції, показало серпневе дослідження фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва разом із Центром політичної соціології.

У січні–серпні 2021 року коронавірус був третьою причиною смерті серед українців після онкологічних та серцево-судинних захворювань. Якщо всього за вісім місяців померло 439 430 українців, то коронавірус убив 37 077 із них (8,4%).

Матеріали по темі

Коли вводять «червону» зону

Адаптивний карантин в Україні діє з 24 лютого, і саме за його правилами регіони ділять на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зону, залежно від кількох чинників, у тому числі завантаженості лікарень та кількості госпіталізованих у день.

«Зелена» зона найлегша – люди просто мають носити маски у приміщеннях та транспорті. За правилами «червоної» зони, торгові центри, кафе, ресторани, кінотеатри, ринки, фітнес-зали повинні закритися. Працювати можуть лише установи критичної інфраструктури, наприклад продуктові магазини, аптеки, заправки. Нові норми, ухвалені 20 вересня, дозволяють обійти майже всі обмеження, якщо відвідувачі та працівники вакциновані.

«Червону» зону вводять, якщо протягом трьох днів є хоча б дві з перерахованих ознак:

  • завантаженість ліжок із киснем – вище 65%;
  • кількість тестів протягом останніх семи днів на 100 000 населення – менше, ніж 300;
  • кількість госпіталізованих пацієнтів за останні сім днів на 100 000 населення – понад 60 осіб на день;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 – понад 20%;
  • рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів протягом останніх семи днів порівняно з попереднім аналогічним періодом – понад 50%.

Ліжка з кисневими системами в місцевих лікарнях заповнені на 66%, каже мер Києва Віталій Кличко. А за словами його заступника Миколи Поворозника, кількість госпіталізованих пацієнтів за останні сім днів на 100 000 населення – понад 90. У Києві 27 жовтня захворіла 1451 особа, 444 потрапили до лікарні та 39 – померли.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні