Категорія
Новини
Дата

Агресія Росії відлякує імпортерів аграрної продукції від України та Чорноморського регіону. Чим це загрожує

Ескалація напруженості між світовими лідерами в галузі рослинництва Росією та Україною, ймовірно, змусить покупців пшениці, кукурудзи та соняшникової олії шукати альтернативні ринки, пише Reuters. Ситуація навколо України може спровокувати зростання світових цін на продовольство, вважають аналітики та трейдери.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На Україну та РФ припадає близько 29% світового експорту пшениці, 19% світових поставок кукурудзи і 80% світового експорту соняшникової олії, зазначило видання. Трейдери стурбовані тим, що можливі військові дії РФ проти України вплинуть на посівну кампанію, збір врожаю та логістику, що у підсумку заставить імпортерів шукати інші ринки.
  • Посилення напруженості у Чорноморському регіоні вже змусило деяких покупців перенаправляти судна іншим постачальникам через побоювання військових дій, що загрожує тривалими затримками із завантаженням суден. Кораблі уникають заходів у Чорне море, сказав один з сінгапурських трейдерів. Перебої в постачанні вже мають місце, зазначив він.
  • Відсутність поставок із Чорноморського регіону може підняти попит на пшеницю із США та Канади, прогнозують аналітики.
  • Фʼючерси на пшеницю в Чикаго підскочили більш ніж на 2% у вівторок, кукурудза досягла семимісячного максимуму, також подорожчала соя. Усі три основні інгредієнти харчових продуктів і кормів зросли приблизно на 40% з мінімуму 2021 року. Ситуація викликана зниженням світового виробництва та високим попитом.

Контекст

Україна четвертий рік поспіль відновлює рекорд експорту аграрної продукції. Згідно з даними митниці, за підсумками 2021 року Україна експортувала агропродовольства на суму $27,9 млрд, майже на 25 % перевищивши рекордний показник 2020 року у $22,4 млрд. За підсумками 2021 року зафіксовано найбільші в історії України обсяги експорту пшениці – 20 071 000 тонн.

Світові ціни на харчові продукти зросли на 28% у 2021 році та сягнули найвищого рівня за останнє десятиліття, свідчать дані ООН.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні