«Дія.City» /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

Ajax, Genesis, Monobank та інші технологічні компанії об’єдналися задля захисту податкового режиму «Дія.City»

Стратегічними пріоритетами Diia.City United учасники називають формування чесних правил взаємодії між владою та техносектором, прискорення інтеграції техногалузі на європейський та глобальний ринок тощо. Фото надано пресслужбою

Шість українських технологічних компаній об’єдналися в спілку Diia.City United для захисту існування спеціального податкового режиму «Дія.City». Об’єднання очолила ексзаступниця міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська. Про це Forbes повідомила пресслужба спілки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • 6 лютого 2024-го відбулася презентація Diia.City United – спілки, що об’єднала українські технологічні компанії задля збереження функціонування та доопрацювання спеціального податкового режиму «Дія.City». 
  • Серед засновників об’єднання – представники Ajax Systems, Genesis, MacPaw, monobank, Netpeak Group та Roosh. На чолі спілки – колишня заступниця міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська.
  • Стратегічними пріоритетами Diia.City United учасники називають формування чесних правил взаємодії між владою та техносектором, прискорення інтеграції української техногалузі на європейський та глобальний ринок тощо.
  • «Ми підтримали режим «Дія.City» на самому початку його заснування, бо прагнемо жити в країні, де ІТ-кластер функціонує за прикладом Абу-Дабі, а не Афганістану», – сказав співзасновник та CEO стартап-фабрики Genesis Володимир Многолєтній під час панельної дискусії на презентації Diia.City United. 

Контекст 

27 грудня 2023-го Кабінет Міністрів ухвалив Національну стратегію доходів до 2030-го. Документ – великий план збільшення власних доходів України на середньострокову перспективу. Одна з позицій – переглянути доцільність існування проєктів зі створення бізнес-стимулів шляхом пільг для податку на прибуток підприємств. Зараз в Україні діє два таких режими: індустріальні парки та «Дія.City».

У планах урядовців – спостерігати за динамікою спеціального податкового режиму. «Ми маємо бути послідовними: якщо вже ввели певні податкові режими, треба дати їм час реалізуватися, – сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю Forbes у грудні. – Але це не значить, що ми не будемо впроваджувати заходи, прописані в стратегії».

У середньостроковій перспективі «Дія.City» не скасовуватимуть, сказав голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. «Значних змін також не плануємо», – каже він. Позитив від існування режиму є, хоча й не такий, як хотілось би, зазначає Гетманцев. 

«Якщо говорити про 5000 суб’єктів, що працюють на цьому ринку, 700 резидентів «Дія.City» – це не так багато», – пояснює парламентар. Дашборд Tech Ecosystem від спілки Techosystem наводить іншу оцінку кількості ІТ-компаній в Україні – 2212 станом на кінець грудня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні