Категорія
Новини
Дата

Американська Baker Hughes відкликає інженерів з СПГ-проєктів в РФ і припиняє постачання обладнання

Сервісна компанія Baker Hughes (США) припиняє обслуговування всіх російських газових проєктів, пише «Комерсант» з посиланням на джерела серед контрагентів компанії в РФ. Проєкти «Газпрому» та «Новатек» залежать від поставок американських турбін.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Baker Hughes відкликає своїх сервісних інженерів ключового технологічного обладнання із проєктів «Ямал СПГ» «Новатека» і «Сахалін-2» «Газпрому», а також інженерів з проєкту «Новатека» «Арктик СПГ-2», який бдується.
  • Одночасно компанія припиняє всі відвантаження обладнання для російських СПГ-проектів, необхідного, зокрема, для будівництва «Арктік СПГ-2». Завершення будівництва першої лінії проекту на 6,6 млн т зараз безпосередньо залежить від поставок газових турбін Baker Hughes – LM9000.
  • Розрив співпраці ставить під питання подальшу експлуатацію, пуск та налагодження іноземного обладнання та унеможливлює постачання запчастин для його ремонту, заявляють джерела. 
  • Прямих санкційних обмежень на обслуговування та постачання газових турбін до Росії немає, під забороною лише укладання нових контрактів, зазначає видання. «Газпром» і «Новатек» також не перебувають під прямими санкціями ЄС чи США.

Контекст

З 15 травня компаніям, зареєстрованим в ЄС, заборонені будь-які операції з «Роснафтою», «Газпром нафтою» та з юрособами, які належать компаніям більш ніж на 50% або діють від їхнього імені (блокуючі санкції). 

Baker Hughes розірвала всі діючі сервісні контракти з російськими контрагентами, погодившись на виплату штрафів за їх невиконання, повідомили раніше джерела Комерсанта на ринку. Контракти на постачання обладнання, за їхніми даними, вже завершені. У Baker Hughes розповіли, що через санкції ЄС, які набули чинності 15 травня, «компанія обмежила діяльність із певними російськими замовниками».

За оцінкою Vygon Consulting, частка Schlumberger на російському ринку нафтосервісних послуг досягає 8%, а Halliburton та Baker Hughes – по 2%. Лише 5% глобальної виручки Schlumberger припадає на РФ, у Halliburton йдеться про 2–3%, Baker Hughes – 2%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні