Категорія
Новини
Дата

Найбільші нафтосервісні компанії шукають варіанти виходу з Росії. З 15 травня набули чинності санкції ЄС

Найбільші іноземні нафтосервісні компанії, зокрема Schlumberger, Halliburton і Baker Hughes, вивчають варіанти відходу з країни, пише «Коммерсантъ». Після початку війни в Україні ці компанії призупинили нові інвестиції в РФ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З 15 травня Baker Hughes розірвала всі діючі сервісні контракти з російськими контрагентами, погодившись на виплату штрафів за їх невиконання, повідомили виданню джерела на ринку. Контракти на постачання обладнання, за їхніми даними, вже завершені. 
  • У Baker Hughes розповіли, що через санкції ЄС, які набули чинності 15 травня, «компанія обмежила діяльність із певними російськими замовниками».
  • Halliburton за погодженням із владою США та Швейцарії перевела майно своєї філії в РФ зі швейцарської юрособи Halliburton International на ТОВ «Бурсервіс», розповіли співрозмовники видання. Halliburton планує передати бізнес російському менеджменту.
  • Schlumberger також розглядає такий варіант, щоб уникнути ризиків від майбутніх санкцій, наголосив один із співрозмовників видання. За словами інших, у Schlumberger немає проблем, оскільки санкції не забороняють роботу російським юрособам, а стосуються ввезення матеріалів, обладнання та технологій з ЄС та залучення персоналу.

Контекст

З 15 травня компаніям, зареєстрованим в ЄС, заборонені будь-які операції з «Роснафтою», «Газпром нафтою» та з юрособами, які належать компаніям більш ніж на 50% або діють від їхнього імені (блокуючі санкції). 

На «Роснафту» та «Газпром нафту» також поширюватимуться й секторальні санкції ЄС та США. При цьому санкції не мають екстериторіальної дії в РФ, тому російські дочірні структури нафтосервісних компаній, строго кажучи, не зобовʼязані їх дотримуватися, пояснила юрист Vegas Lex Дарʼя Закабуня.

За оцінкою Vygon Consulting, частка Schlumberger на російському ринку нафтосервісних послуг досягає 8%, а Halliburton та Baker Hughes – по 2%. Лише 5% глобальної виручки Schlumberger припадає на РФ, у Halliburton йдеться про 2–3%, Baker Hughes – 2%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні