Категорія
Новини
Дата

Американський регулятор подає до суду через угоду Microsoft з придбання розробника відеоігор Activision Blizzard

Федеральна торгова комісія США (FTC) заявляє, що подасть до суду, щоб заблокувати придбання Microsoft виробника відеоігор Activision Blizzard за $75 млрд, після того, як антимонопольний орган заявив, що угода придушить конкуренцію консолям Xbox та бізнесу хмарних ігор, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Комісія проголосувала за подання позову. Це остання з низки перешкод для угоди, яку також ретельно вивчають Управління з конкуренції та ринків Великої Британії та Європейська комісія.
  • «Сьогодні ми прагнемо перешкодити Microsoft дістати контроль над провідною незалежною ігровою студією та використовувати її для заподіяння шкоди конкуренції на численних динамічних і швидкозростаючих ігрових ринках», – заявила директорка бюро з конкуренції FTC Холлі Ведова.
  • Угода з Activision стане найбільшим придбанням Microsoft і зробить її третьою завбільшки ігровою компанією з погляду доходів, поступаючись лише китайській Tencent та японській Sony.
  • У регуляторі кажуть, що, управляючи франшизами-блокбастерами Activision, Microsoft матиме як засоби, так і мотиви для заподіяння шкоди конкуренції, маніпулюючи ціноутворенням Activision, знижуючи якість ігор Activision або якість ігрового досвіду на конкурентних консолях та ігрових сервісах, що, зрештою, завдасть шкоди споживачам.
  • The Wall Street Journal пише, що Microsoft, як і раніше, вважає, що угода, яку вона оцінює в $68,7 млрд з поправкою на чисті кошти Activision, посилить конкуренцію, і дала зрозуміти, що планує подати до суду на FTC.
  • «Від першого дня ми були віддані подоланню проблем з конкуренцією, зокрема запропонувавши цього тижня поступки FTC», – сказав президент Microsoft Бред Сміт. – Ми повністю впевнені в нашій справі та вітаємо можливість представити її в суді».

Контекст

Заплановане придбання Microsoft виробника Call of Duty за $69 млрд викликало занепокоєння органів регулювання тим, що угода може задушити конкуренцію, а конкурентна Sony Group Corp. розкритикувала угоду й навіть закликала органи регулювання накласти вето, пише Reuters.

Sony заперечувала проти придбання Activision, насамперед через побоювання, що американський технологічний гігант може зробити такий контент, як Call of Duty, ексклюзивним для своїх ігрових сервісів.

Microsoft конкурує з Sony та Nintendo у світовій індустрії відеоігор, яка останніми роками значно зросла, оскільки люди перебувають більше часу вдома через пандемію.

Activision Blizzard виникла у 2008 році в результаті злиття Activision і Blizzard Entertainment. Остання з 1991-го змінила кілька власників, а на момент злиття була частиною французького медіаконгломерату Vivendi Universal. Вартість угоди становила $18,9 млрд. Злиття було важливим для обох: Blizzard витрачав роки на розробку. Activision урівноважила фінансові показники своїми хітами – наприклад, щорічно випускаючи ігри із серії Call of Duty.

Компанія розробляє та розповсюджує відеоігри й інші сервіси смартфонів, консолей та ПК. Також вона отримує дохід від кіберспортивних ліг, продає цифрову рекламу та внутрішньоігровий контент. У штаті працює 10 000 осіб, а ігри мають аудиторію в майже 400 млн активних користувачів. Чистий дохід видавця у 2020-му становив $8,1 млрд. На фоні новини акції зросли на 38% – до $90 за одну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні