Категорія
Новини
Дата

Гендиректор Activision Blizzard заробить на угоді із Microsoft майже $400 млн. Чому він все одно не хотів продавати компанію

Генеральний директор компанії Activision Blizzard Боббі Котік /Getty Images

Генеральний директор компанії Activision Blizzard Боббі Котік Фото Getty Images

Генеральний директор компанії Activision Blizzard Боббі Котік, 58 отримає $400 млн після того, яку Microsoft закриє угоду з придбання розробника ігор, пише Business Insider. Котік покине компанію у 2023-му фінансовому році.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У жовтні 2021-го Боббі Котік попросив раду директорів компанії урізати йому загальну річну компенсацію до $62 500 (мінімальна сума за законодавством Каліфорнії). Це на 99,9% менше у порівнянні з виплатами Котіку у 2020-му — $155 млн. Він також відмовився від будь-яких бонусів чи акцій.
  • Таким був крок гендиректора Activision Blizzard на заклики групи інвесторів-активістів до усунення його з посади. Причиною стала серія скандалів про порушення закону про рівну оплату праці, дискримінацію за гендерною ознакою та сексуальні домагання. «Я хочу переконатися, що всі доступні ресурси використовуються для того, щоб стати лідером галузі в питанні досконалості на робочому місці. Відповідно я попросив нашу Раду директорів зменшити мою загальну винагороду, доки Рада не визначить, що ми досягли трансформаційних гендерних цілей та інших зобов’язань, описаних вище», — писав Котік у листі до інвесторів.
  • Рада директорів частково прислухалася до його прохання: Котику на 50% скоротили базову зарплату.
  • Після завершення угоди Боббі Котік піде з посади генерального директора Activision Blizzard, за інформацією Bloomberg і Wall Street Journal. Закрити угоду планують у 2023 фінансовому році. Після цього компанія буде відчитуватися перед генеральним директором Microsoft Gaming Філом Спенсером.
  • Котік отримає щедрі компенсації — майже $400 млн. Більша частина виплат припадає на 3,95 млн акцій Activision Blizzard, які йому належать.
  • Раніше Bloomberg повідомляв, що не дивлячись на щедру пропозицію Microsoft – компанія платить за ігрового видавця на 50% більше від ринкової ціни – Котик був проти угоди. Він планував почекати, доки знайдеться інший покупець та запропонує ще вищу ціну. Але через недовіру до Котика на фоні скандалів, його не підтримала рада директорів компанії.

Контекст

Боббі Котік обіймає посаду генерального директора Activision Blizzard уже понад 20 років. У 2020-му статки Котіка сягнули $8 млрд. Його вважають одним із найвисокооплачуваніших CEO країни. Він також є членом ради директорів The Coca-Cola Company. 

Створювати ігри для Apple II Котік почав у студентські роки, вивчаючи історію мистецтв і літератури в Мічиганському університеті. Разом з другом Говардом Марксом він заснував компанію Arktronics. Котік скористався порадою Стіва Джобса й кинув навчання, щоб розвивати бізнес. У 1990 з бізнес-партнером Браяном Келлі він купив 25 % акцій майже збанкрутілої компанії Activision. Провів повну реструктуризацію та переорієнтував її на відеоігри.

Здійснивши ще кілька поглинань, Activision обʼєдналася у 2008 році з Blizzard Entertainment, а Котік успадкував посаду генерального директора вже обʼєднаної компанії Activision Blizzard.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні