Категорія
Новини
Дата

Американський суд зняв санкції з Xiaomi. Раніше про зняття обмежень компанія домовилася з Пентагоном

Суд округу Колумбія (США) ухвалив зняти з фірми Xiaomi статус «комуністичної китайської військової компанії» (CCMC). Таким чином, знято всі обмеження для осіб зі США, які купують або тримають акції компанії, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Статус CCMC у США привласнюють комерційним організаціям, яких підозрюють у співпраці з Комуністичною партією Китаю і Народно-визвольною армією КНР.
  • Глава Xiaomi Лей Цзюнь, коментуючи це рішення, заявив, що фірма є відкритою, прозорою, публічно торгується й управляється незалежно.
  • Цього місяця Міноборони США домовилося з китайською Xiaomi про виключення компанії з чорного списку заборонених для інвестицій, пише Bloomberg.
  • Після того як США погодилися видалити з чорного списку Xiaomi, її акції виросли більш ніж на 6%, пише CNBC.

Контекст

Xiaomi внесли до чорного списку Міністерства оборони США в останні дні президентства Дональда Трампа. Американським громадянам було заборонено купувати акції компанії, а вже наявні на руках цінні папери належало продати до 11 листопада 2021 року. Це аргументувалось тим, що компанія здійснює діяльність під контролем військово-промислового комплексу й спецслужб Китаю.

У компанії оскаржили це рішення в суді Вашингтона. Представники Xiaomi заявили, що включення до чорного списку було неконституційним, оскільки американська влада не надала доказів причетності компанії до китайських спецслужб. У середині березня заборону призупинили, через те що Федеральний суд США визнав необґрунтованим внесення компанії до чорного списку.

Адміністрація Дональда Трампа вела активну санкційну політику щодо Китаю. 2019-го Міністерство торгівлі США внесло китайську Huawei до чорного списку за «діяльність, яка суперечить національній безпеці США». Разом із Huawei туди потрапили ще 70 повʼязаних із нею компаній.

На початку грудня 2020 року США ввели санкції ще для низки китайських технологічних компаній, які, на думку США, повʼязані з військовими. Також США ввели експортні обмеження проти 45 російських та 58 китайських компаній, повʼязаних з оборонними секторами.

Адміністрація президента США Джо Байдена також встигла ввести санкції проти семи китайських компаній та державних лабораторій. Причина – створення суперкомпʼютерів, які допомагають розробляти ядерну та іншу сучасну зброю

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні