Категорія
Новини
Дата

Apple знову назвали найдорожчим брендом у світі. Нові учасники рейтингу – AstraZeneca та Pfizer

Консалтингова компанія Brand Finance опублікувала щорічний рейтинг 500 найдорожчих, сильних та швидкозростаючих брендів світу. Apple знову стала найдорожчим брендом. Стрімке зростання вартості відбулося також у фармацевтичних брендів-виробників вакцин від COVID-19.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Бренд Apple за рік подорожчав на третину і досяг рекорду рейтингу в $355 млрд (+35%).
  • До пʼятірки найдорожчих увійшли Amazon ($350 млрд, +37%), Google ($263 млрд, +37%), Microsoft ($184 млрд, +31%) та американська мережа супермаркетів Walmart ($112 млрд, +20,5%).
  • Бренд TikTok ($59 млрд) названо найбільш швидкозростаючим (утричі за рік), найсильнішим – WeChat.
  • За капіталізацією брендів лідерство утримує технологічна галузь. Рітейл, який посів друге місце за час пандемії, наростив капіталізацію на 46% (понад $1 трлн).
  • Стрімке зростання вартості відбулося також у фармацевтичних брендів-виробників вакцин від COVID-19. Johnson & Johnson залишається найціннішим (+24%, $13,4 млрд). Новий учасник рейтингу AstraZeneca здобув звання найбільш швидкозростаючого у секторі (+77%, $5,6 млрд), за ним слідує Pfizer (+58%, $6,3 млрд). 
  • Готельний сектор також показав стрімке зростання: бренд Hilton виріс на 58% до $12 млрд, Hyatt – на 26% до $5,9 млрд. Тепер вони коштують більше ніж до пандемії.
  • В економіках США та Китаю зосереджено дві третини капіталізації світових брендів.

Контекст

Існують різні способи оцінки вартості бренду, при цьому багато з них є суперечливими, тому оцінка часто є субʼєктивною. Серед популярних методів та підходів оцінки вартості бренду: сума всіх витрат, ринкова вартість та на основі доходу.

Brand Finance використовує у дослідженні метод звільнення від роялті (Royalty Relief Method). Цей метод визначає ціну, яку компанія була б готова заплатити за ліцензування свого бренду, якби вона не володіла ним. Таким чином, якби компанія використовувала бренд за договором ліцензії, вона мала б виплачувати власнику ліцензії певний відсоток – роялті. Цей підхід включає оцінку майбутнього виторгу, що відноситься до бренду, а також розрахунок ставки роялті, яке повинне стягуватися за використання бренду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні