Агропромисловий холдинг «Астарта» уклав з державним Ощадбанком семирічну кредитну угоду на $60 млн для проєкту з будівництва заводу з глибокої переробки сої та виробництва соєвого протеїнового концентрату. Про це йдеться у пресрелізах агрохолдингу і банку.
Ключові факти
- «Астарта» планує побудувати додаткову лінію глибокої переробки сої на Глобинському переробному заводі (ГПЗ) у Полтавській області.
- Холдинг заявляв, що реалізація проєкту дасть змогу виробляти до 100 000 т концентрованого соєвого білка на рік.
- Як зазначила Лілія Лиманська, фінансова директорка компанії «Астарта», підписання угоди дозволить агрохолдингу розпочати реалізацію масштабного інвестиційного проєкту навіть в умовах воєнного стану.
«Астарта»
«Астарта» – вертикально інтегрований агропромисловий холдинг. До його складу входять шість цукрових заводів, агрогосподарства із земельним банком 220 000 га і молочні ферми з 22 000 голів ВРХ, олійноекстракційний завод у Глобиному (Полтавська область), сім елеваторів і біогазовий комплекс.
Агрохолдинг у третьому кварталі 2023 року одержав €1,24 млн чистого прибутку, що в 27,7 раза менше порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Виручка «Астарти» скоротилася на 14,4% – до €104,7 млн, валовий прибуток – у 2,7 раза, до €26,9 млн, EBITDA – на 42,7%, до €97,2 млн.
Загалом за девʼять місяців 2023 року чистий прибуток знизився на 9,8% – до €55,9 млн, виручка зросла на 14,8% – до €392 млн. Валовий прибуток зріс на 3% – до €151,9 млн, а EBITDA – на 10,8%, до €116,6 млн.
Контекст
Про початок будівництва лінії «Астарта» повідомила у вересня 2021 року. Сам ГПЗ введено в експлуатацію на початку 2014-го. Проєктна переробна потужність ГПЗ – 230 000 т на рік.
Потужності заводу дозволяють щорічно виробляти приблизно 160 000 т високопротеїнового соєвого шроту, 40 000 т соєвої олії та 9000 т гранульованої оболонки.
До складу підприємства також входять потужності зі зберігання готової продукції, елеватор ємністю 42 000 т, необхідні інженерні, автомобільні та залізничні комунікації.
Понад 80% продукції ГПЗ до війни постачалося до країн ЄС, Близького та Далекого Сходу. Основну частину сої для переробки вирощують агрофірми агрохолдингу.
![Європа з більшою охотою ставиться до нашого цукру, ніж до бразильського. Як Віктор Іванчик намагається перетворити свою «Астарту» на агрохолдинг майбутнього. Інтервʼю /Фото Артем Галкін](https://forbes.ua/static/storage/thumbs/80x80/9/df/e42f16ae-11e53575f08065212b4c1cb3c12a4df9.jpg?v=8984_2)
![Агрохолдинг «Астарта» переїжджає на Кіпр. Чому компанія Віктора Іванчика хоче змінити Нідерланди на острівну державу /Фото з особистого архіву](https://forbes.ua/static/storage/thumbs/80x80/6/91/45846d17-e1ff5c7793ccca0e3199902ad8f14916.jpg?v=0484_2)
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.