Аукціонні будинки Christieʼs, Sothebyʼs та Phillips збільшили продажі до рекордних майже $18 млрд /CHRISTIES
Категорія
Новини
Дата

Аукціонні будинки Christieʼs, Sothebyʼs та Phillips збільшили продажі до рекордних майже $18 млрд

CHRISTIES

Цьогоріч глобальні продажі Christieʼs досягли $8,4 млрд, що є найвищим річним показником в історії арт-ринку, пише Bloomberg. Sothebyʼs наближався до обсягу продажів у $8 млрд, а набагато менший аукціонний дім Phillips також повідомив про свій найкращий рік із підсумковим результатом у $1,3 млрд.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Цей рекордний рік може розповісти більше про характер бізнесу аукціонних будинків, ніж про сам ринок мистецтва.
  • Загальна сума Sothebyʼs, наприклад, включає лише $6,8 млрд продажів творів мистецтва та предметів розкоші, що майже на 7% менше, ніж минулого року, коли вони становили $7,3 млрд. Інші $1,2 млрд у річному звіті Sothebyʼs надійшли від автомобільного аукціону RM Sothebyʼs та аукціоніста нерухомості Sothebyʼs Concierge Auctions. Sothebyʼs не володіє безпосередньо ні аукціоністом автомобілів, ні аукціоністом нерухомості, а придбав лише частину останнього в листопаді 2021 року. Проте він повідомив про 100% цих продажів як про свої власні.
  • Phillips вдалося збільшити свої загальні показники за рахунок додавання нових категорій. Традиційно аукціонний будинок, відомий ультрасучасним мистецтвом, цього року він збільшив обсяг проданих сучасних творів мистецтва на 50%, таких як Марк Шагал, Рой Ліхтенштейн та Пабло Пікассо, – за багатомільйонні суми. Отже, у той час як 148 художників дебютували на аукціонах Phillips цього року, продаж робіт Жан-Мішеля Баскії за $85 млн і Сая Твомблі за $41,6 млн допоміг зберегти продажі.
  • Тим часом Christieʼs, який показав найвищі результати, продав лише творів мистецтва ХХ та ХІХ століть на величезну суму $6,2 млрд. Категорія, яку він називає класикою, до якої входять роботи старих майстрів, памʼятні речі, антикваріат та предмети декоративно-ужиткового мистецтва, додала до його загального рахунку $789 млн, а його категорії розкоші наблизилися до $1 млрд. До останньої\ категорії – азійське та світове мистецтво – увійшли трохи менше $400 млн. На результати Christieʼs вплинуло кілька безпрецедентних продажів за участю одного власника, зокрема, творів мистецтва на суму $1,6 млрд із майна покійного співзасновника Microsoft Пола Аллена.
  • Торік продажі Christieʼs склали $7,1 млрд, тобто вони зросли на 18,3% у річному обчисленні. Обсяг проданих лотів зріс скромніше, приблизно на 6,7%, до 46 322. Christieʼs домінував на вершині ринку, продавши сім із 10 найдорожчих творів мистецтва цього року.

Контекст

У листопаді твори, зібрані покійним співзасновником Microsoft Полом Алленом, принесли понад $1 млрд на аукціоні Christieʼs, встановивши рекорд найціннішої колекції творів мистецтва, що належить одному власнику, колись проданої на аукціоні всього за один день. Картина Жоржа Сера «Натурщиці» (Les Poseuses, Ensemble (Petite version) стала найціннішим витвором мистецтва, проданим на торгах досі, за $149,24 млн, включаючи збори, що майже впʼятеро перевищує попередній аукціонний рекорд художника XIX століття.

За даними американського Forbes, у 2018 році, коли Аллен помер, його статки оцінювалися в $20,3 млрд. Він заснував Microsoft у 1975 році разом зі своїм другом дитинства Біллом Гейтсом. Після його смерті відповідальність за його фонд перейшла до його сестри Джоді. Смаки Аллена були різноманітними, а його колекція охоплює понад 500 років історії мистецтва, від Боттічеллі до Макартура Бініона. Його особливо приваблював пуантилізм та серія «чисел» художника Джаспера Джонса, які, за його словами, нагадували йому програмування. 

Попередній рекорд найціннішої колекції творів мистецтва, проданої на аукціоні, становив $922,2 млн, його встановили шість місяців тому, у травні, коли манхеттенський магнат нерухомості Гаррі Маклоу та його колишня дружина Лінда продали свою колекцію творів мистецтва після гучного розлучення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні