«Фруктовий сад з кипарисами» (Verger avec cyprès) Вінсента Ван Гога також побив попередній рекорд художника, проданий за $117,2 млн. /Christie's London
Категорія
Новини
Дата

Колекцію творів мистецтва співзасновника Microsoft Пола Аллена продали на аукціоні за рекордні $1,5 млрд

«Фруктовий сад з кипарисами» (Verger avec cyprès) Вінсента Ван Гога також побив попередній рекорд художника, проданий за $117,2 млн. Фото Christie's London

Твори, зібрані покійним співзасновником Microsoft Полом Алленом, принесли понад $1 млрд на аукціоні Christieʼs у середу ввечері, встановивши рекорд найціннішої колекції творів мистецтва, що належить одному власнику, колись проданої на аукціоні всього за один день, пише Forbes USA.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Картина Жоржа Сера «Натурщиці» (Les Poseuses, Ensemble (Petite version) стала найціннішим витвором мистецтва, проданим на торгах досі, за $149,24 млн, включаючи збори, що майже впʼятеро перевищує попередній аукціонний рекорд художника XIX століття.
  • Картина Поля Сезанна «Гора Сент-Віктуар» (La Montagne Sainte-Victoire) була продана за $137,8 млн, що майже вдвічі перевищує аукціонний рекорд художника.
  • «Фруктовий сад з кипарисами» (Verger avec cyprès) Вінсента Ван Гога також побив попередній рекорд художника, проданий за $117,2 млн.
  • «Материнство II» (Maternité II) Поля Гогена продано за $105,7 млн, що трохи більше ніж утричі перевищує попередній рекорд найціннішої роботи Гогена, проданої на аукціоні.
  • «Березовий ліс» (Birch Forest) Густава Клімта був проданий за $104,6 млн і побив попередній аукціонний рекорд художника — $59 млн.
CHRISTIES

Les Poseuses, Ensemble (Petite version) Фото CHRISTIES

CHRISTIES

La Montagne Sainte-Victoire Фото CHRISTIES

Christie's London

Verger avec cyprès Фото Christie's London

CHRISTIES

Maternité II Фото CHRISTIES

CHRISTIES

Birch Forest Фото CHRISTIES

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Ще 95 творів мистецтва з колекції Аллена буде виставлено на аукціон у четвер. Усі доходи від продажу підуть у Сімейний фонд Пола Аллена.
  • Попередній рекорд найціннішої колекції творів мистецтва, проданої на аукціоні, становив $922,2 млн, його встановили шість місяців тому, у травні, коли манхеттенський магнат нерухомості Гаррі Маклоу та його колишня дружина Лінда продали свою колекцію творів мистецтва після гучного розлучення.

Контекст

За даними американського Forbes, у 2018 році, коли Аллен помер, його статки оцінювалися в $20,3 млрд. Він заснував Microsoft у 1975 році разом зі своїм другом дитинства Біллом Гейтсом. Після його смерті відповідальність за його фонд перейшла до його сестри Джоді.

Аллен не збирав твори мистецтва до початку 1990-х років, після того, як він відвідав галерею Тейт Модерн у Лондоні і зрозумів, що теж може володіти творами мистецтва світового класу.

Смаки Аллена були різноманітними, а його колекція охоплює понад 500 років історії мистецтва, від Боттічеллі до Макартура Бініона. Його особливо приваблював пуантилізм та серія «чисел» художника Джаспера Джонса, які, за його словами, нагадували йому програмування. 

Алену сподобалися пейзажі та види Венеції, вісім з яких представлені на аукціоні. Аллен не афішував свою колекцію за життя, і, на думку Christieʼs, навіть цей аукціон із понад 150 творів не показує всю її повноту. 

У травні 2022 року картину української художниці Марії Примаченко «Квіти виросли коло четвертого блока» продали на аукціоні за $500 000. Нині це найдорожча робота в історії українського мистецтва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні