Категорія
Новини
Дата

Банки почали видавати перші кредити на розвиток альтернативних джерел енергії за програмою «5-7-9%»

1 хв читання

Sense Bank видав перший кредит на 14,2 млн грн українському виробнику на придбання та встановлення сонячної електростанції потужністю 1 МВт в межах розширення державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», повідомляє пресслужба Мінекономіки.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • На початку липня уряд розширив програму «Доступні кредити 5-7-9%» також на можливість придбати енергетичне обладнання. Згідно із повідомленням, програма працює, і бізнес уже звертається у банки. 
  • Зокрема, Sense Bank видав кредит компанії, яка займається виробництвом, а також продажем металевих конструкцій. 
  • Виробник побудує у Чернівецькій області сонячну електростанцію потужністю 1 МВт. Річна генерація станції становитиме 1150 МВт годин електроенергії. Загальна сума кредиту – 14,2 млн грн. Строк погашення – п’ять років.
  • 20 липня також запрацюють програми безвідсоткового кредитування для громадян, і розширення програми «Доступні кредити 5-7-9%» стане доступним для ОСББ і житлово-будівельних кооперативів.

Контекст

Кабінет Міністрів розробив і частково запустив програми для бізнесу та населення, які стимулюватимуть до енергетичної стійкості. Зокрема, уряд розширив можливості державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

З 20 липня її коштом об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) зможуть купувати й влаштовувати генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, а також установки зберігання електричної енергії та допоміжне обладнання. 

Умови кредитування такі – сума кредиту до 5 млн грн терміном до п’яти років під 7% річних. Програма працюватиме у комбінації із програмою «ГрінДІМ». ОСББ і ЖБК у межах цієї програми зможуть отримати до 70% вартості проєкту після його облаштування. 

Для домогосподарств уряд запровадив кредитування під 0% для закупівлі обладнання і встановлення генеруючих установок, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел. Держава повністю компенсує відсоткову ставку за такими кредитами протягом 10 років. Сума кредиту може становити до 480 000 грн на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд