Категорія
Новини
Дата

«Енергетична стійкість». Уряд розробив кредитні програми на придбання СЕС, теплових насосів і вітрових установок

1 хв читання

Кабінет Міністрів розробив і вже частково запустив програми для бізнесу та населення, які стимулюватимуть до енергетичної стійкості, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, ситуація в енергосистемі залишається складною, але у 20-х числах липня очікується її покращення завдяки закінченню ремонтів на енергооб’єктах.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Перша програма – кредити для громадян під 0% до 480 000 грн на 10 років для встановлення сонячних, вітрових установок і систем накопичення електроенергії.
  • Друга програма – пільгові кредити для малого й середнього бізнесу. До 150 млн грн на строк до 10 років під 5-7-9% річних для встановлення газової електрогенерації.
  • На територіях, що межують із зоною бойових дій, процентна ставка знижується до 1–5% на перші два роки, а кредити на інвестиційні цілі з наступного року можна буде взяти під 5% річних.
  • Третя програма – кредити для ОСББ і ЖБК на суму до 5 млн грн. За рахунок цих коштів співвласники житла встановлять сонячні станції і теплові насоси, потім держава в межах програми «ГрінДІМ» компенсує їм 70% витрат на проєкт.
  • Четверта програма – кредити для великого бізнесу на п’ять–сім років під 14–16% річних під заставу обладнання. 
  • Також до Верховної Ради подані законопроєкти про скасування мита і ПДВ на ввезення енергетичного обладнання.
  • «Очікуємо, що не пізніше 25 липня усі ці механізми запрацюють на повну силу», – сказав Шмигаль.
  • Ситуація в енергосистемі залишається надзвичайно складною, зазначив премʼєр. Водночас у 20-х числах липня уряд розраховує на покращення ситуації, оскільки завершаться ремонтні роботи на деяких обʼєктах генерації, що збільшить потужність в енергосистемі. «Отже, відключення будуть не такими тривалими», – пояснив голова уряду.

Контекст

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. 

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Уся теплова генерація України або пошкоджена, або зруйнована внаслідок російських атак. 10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд