Категорія
Новини
Дата

Банки зазнають кредитних втрат. Обсяг непрацюючих кредитів досяг 434 млрд грн

Банки в Україні продовжують визнавати кредитні втрати. Обсяг непрацюючих кредитів за квартал виріс на 2 млрд грн, до 434 млрд грн, йдеться у повідомленні пресслужби НБУ. Частка непрацюючих кредитів (NPL) з початку року зросла на 0,7 в.п. і на 1 квітня становила 38,8%. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Від початку великої війни обсяги відрахування в резерви під кредити перевищили 107 млрд грн і становлять понад 13% кредитного портфеля, що банки мали наприкінці лютого 2022 року, йдеться в повідомленні НБУ. 
  • Потенційні втрати кредитного портфеля внаслідок війни, економічної кризи та енергетичного терору країни-агресора можуть сягнути 30%, не виключають у Нацбанку.
  • Війна негативно позначається на динаміці кредитування. За даними НБУ, загальний обсяг кредитів у I кварталі скоротився на 14,5 млрд грн, або на 1%, до 1,119 трлн грн станом на 1 квітня 2023 року. 

Контекст

Від початку повномасштабної війни банківська система загалом показала свою стійкість. Переважна більшість банків працює: тільки два банки покинули ринок і ще два російські банки закрив НБУ, решта 67 банків продовжують операційну діяльність.

До початку вторгнення РФ в Україну частка непрацюючих кредитів в українських банках скорочувалася з 2018 року (з 55% до 27% станом на 1 березня 2022 року), а кредитний портфель зростав. 

НБУ розпочав оцінку стійкості банків, щоб оцінити вплив воєнної агресії на якість банківських активів, втрати для капіталу та спроможність банків самотужки відновити капітал.

У 2023 році оцінку проходитимуть 20 банків. Це фінустанови, що є лідерами за сукупністю показників обсягу зважених на ризик-активів, депозитів та кредитів фізичних осіб. Загальний розмір чистих активів цих банків становить понад 90% активів банківської системи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні