ВВП зросте, а інфляція уповільниться. НБУ поліпшив свій макропрогноз на 2023 рік. Три головні фактори, які цьому посприяли /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

ВВП зросте, а інфляція уповільниться. НБУ поліпшив свій макропрогноз на 2023 рік. Три головні фактори, які цьому посприяли

Getty Images

Відновлення енергетичної інфраструктури та фінансова допомога партнерів сприяли поліпшенню макроекономічної ситуації в Україні. Це дозволило Нацбанку значно покращити свій макропрогноз на 2023 рік. Що саме допомагає Україні стабілізувати економіку?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Національний банк значно поліпшив макроекономічні очікування на 2023 рік. Ціни підвищуватимуться повільніше, а ВВП зросте попри війну, вважає регулятор, чиї прогнози є одним із ключових індикаторів стану справ у економіці.

У січні, коли масштаби та наслідки атак РФ на енергетичну інфраструктуру України були незрозумілими, НБУ закладав символічне зростання ВВП цьогоріч у 0,3%. Тепер же макроекономісти Нацбанку бачать підстави для економічного зростання на 2% після обвалу у 29,1% у 2022-му.

Які саме?

Як НБУ бачить економіку до 2025-го

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

Зростання ВВП: +2%. У грошовому вимірі очікування покращилися на 525 млрд грн – з 5985 до 6510 млрд. Попередній прогноз – +0,3%, до обстрілів та блекаутів – 4%.

Інфляція: 14,8% за підсумками 2023-го (18,7% в минулому прогнозі, 20,8% – прогноз до обстрілів та блекаутів). На 2024 рік НБУ прогнозує повернення до однознакових показників – 9,6%. За підсумками 2025-го – 6%, що означатиме повернення до цільового показника у 5±1%.

Дефіцит платіжного балансу: -$13,5 млрд проти $20,4 млрд у минулому макропрогнозі. У прогнозі до блекаутів – -$8 млрд.

Міжнародні резерви: $34,5 млрд за підсумками року. Минулі очікування – $27 млрд, очікування до обстрілів і блекаутів – $21,7 млрд.

Фактор №1. Міжнародна підтримка 

В умовах війни міжнародна допомога залишається одним з ключових факторів фінансування державного бюджету. За даними Нацбанку, цьогоріч обсяг такого фінансування може перевищити $42 млрд. «Збільшення видатків бюджету на тлі значних обсягів міжнародної фінансової допомоги підтримає економічну активність та споживання», – вказує регулятор, пояснюючи поліпшення прогнозу щодо зростання ВВП. 

Видатки державного бюджету у 2023 році перевищать 3 трлн грн, тоді як дефіцит перевищить 1,7 трлн. Якщо орієнтуватися на прогноз НБУ у $42 млрд міжнародної допомоги та офіційний курс у 36,6 грн/$, у 2023 році партнери закриють понад 1,5 трлн грн дефіциту. 

Динамічне надходження допомоги також підсилює оптимізм щодо міжнародних резервів. «Це посилить спроможність НБУ й надалі підтримувати курсову стійкість та поступово пом’якшувати валютні обмеження», – зазначається в релізі НБУ.

Чистий приплив валюти в економіку також покращує ситуацію із сальдо поточного рахунку, компенсуючи низку негативних факторів: 

  • збільшення імпорту на тлі поступового відновлення внутрішнього попиту; 
  • витрати значної кількісті українських мігрантів за кордоном; 
  • стриманий експорт внаслідок зниження врожаїв та обмеженості логістичних шляхів. 

Фактор №2. Поліпшення ситуації в енергетиці 

Швидке відновлення енергетичної інфраструктури після російських обстрілів – одна з ключових причин перегляду прогнозу. Очікування Нацбанку базуються на припущенні, що війна триватиме принаймні до кінця 2023-го. Якщо ситуація не погіршуватиметься, істотних дефіцитів електроенергії не передбачається, за «винятком локальних та ситуативних дефіцитів у другому півріччі», вказують аналітики НБУ.

Регулятор допускає продовження масованих атак на енергоінфраструктуру України, що може призвести до значного дефіциту, але у прогноз закладає позитивний сценарій.

На чому базується цей оптимізм? Більшою мірою йдеться про сподівання не на відсутність обстрілів, а на те, що за цей рік енергетичний сектор буде більш готовим до російського терору й швидше усуватиме наслідки обстрілів, припускає голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук. «І, звісно, є надія на протиповітряну оборону, яка з минулої осені має стати сильнішою», – додає він. 

Ситуація в енергетичному секторі має позитивно вплинути на уповільнення інфляції, вважають у Нацбанку. Йдеться не лише про відновлення інфраструктури після російських атак, а й про достатню пропозицію пального на внутрішньому ринку. Ба більше, НБУ очікує послаблення інфляційного тиску через здешевлення енергоносіїв на світових ринках.

Фактор №3. Стабільність курсу гривні

За останні кілька місяців готівковий курс гривні значно укріпився, наблизившись до офіційного значення у 36,57 грн/$. Це стало однією з причин уповільнення інфляції та перегляду прогнозу щодо зростання цін.

Курсова стабільність та заходи НБУ посилили привабливість гривневих активів. Зокрема через жорсткіші вимоги з резервування банки почали підвищувати ставки за гривневими депозитами.

Також стабільність гривні зробила привабливішим інструмент ОВДП, завдяки чому Мінфін має більше можливостей для фінансування дефіциту бюджету.   

Розвиток внутрішнього боргового ринку дає змогу уникати емісійного фінансування бюджету (як було минулого року), що також позитивно впливає на уповільнення інфляції, наголосили в НБУ. Втім, це стало можливим радше завдяки фінансовій допомозі, яку Україна отримує від партнерів, наголошує Ваврищук з ICU.

Інші фактори: тарифи, ділові очікування, ціни у світі

Що варто додати до причин оптимістичного перегляду прогнозу НБУ? Припинення масштабних ракетних обстрілів, що привело до фактичного зростання ділової активності і поліпшення очікувань підприємств, каже виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. Інший вагомий фактор – повернення біженців цього літа, що також сприятиме зростанню ділової активності, додає він.

Група ICU прогнозує зростання ВВП цьогоріч на 2% та інфляцію у 15,4%, що близько до очікувань Нацбанку, констатує Ваврищук. Він зазначає як істотний фактор фіксовані комунальні тарифи, у зв’язку з чим ціни тут за минулий рік зросли лише на 4–6%, що сприяє сповільненню загального показника інфляції. Також на сповільнення інфляції впливає загальносвітовий тренд на здешевшання продовольства. «В Україні це не дуже добре для багатьох експортерів, але загалом позначиться на показнику інфляції», – каже Ваврищук.

Очікування щодо тривалості війни

У базовому сценарії НБУ припускає, що гаряча фаза війни триватиме до кінця 2023-го, а з початком 2024-го відбудеться «зниження безпекових ризиків». Тож у прогнозі на наступний рік регулятор очікує, що деокупація територій та повноцінне відкриття чорноморських портів дадуть змогу поступово збільшити промислове виробництво та наростити врожаї. 

Крім того, за такого сценарію НБУ очікує на повернення частини вимушених мігрантів, що приведе до розширення внутрішнього попиту. Тож за умови завершення гарячої фази війни Нацбанк прогнозує зростання економіки на 4,3% у 2024 році та на 6,4% у 2025-му. Показники інфляції повернуться до однознакових рівнів – 9,6% та 6% відповідно. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні