Категорія
Новини
Дата

НБУ посилив нагляд за банками. Це було одним із зобовʼязань перед МВФ

Національний банк України вніс зміни у свою організаційну структуру: реорганізував Департамент банківського нагляду та створив Департамент інтегрованого нагляду за банками і Відділ моніторингу пов’язаних з банками осіб. Про це йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ці зміни є черговим кроком до відповідності міжнародним стандартам банківського нагляду (Основних Базельських принципів ефективного банківського нагляду), пояснили в НБУ. 
  • Крім того, таке зобов’язання зафіксовано в Меморандумі про економічну та фінансову політику України з МВФ від 24 березня 2023 року. 
  • Департамент інтегрованого нагляду за банками матиме розширені повноваження та межі відповідальності. Як зазначили в НБУ, він не лише продовжить виконувати всі функції Департаменту банківського нагляду, але й виконуватиме окремі функції щодо нагляду за надавачами платіжних послуг.
  • Водночас Відділ моніторингу пов’язаних з банками осіб займатиметься виявленням ознак пов’язаності осіб із банками, підготовкою пропозицій щодо визначення осіб пов’язаними з банками та здійснення контролю за операціями банків із пов’язаними з банком особами.
  • Нові структури входять до вертикалі підпорядкування «Пруденційний нагляд», керівництво якою здійснює заступник голови НБУ Дмитро Олійник. Регулятор шукатиме керівників для новостворених структур.

Контекст

У листопаді минулого року НБУ створив нову вертикаль підпорядкування «Фінансова стабільність» на чолі з першим заступником голови банку Катериною Рожковою. Також Нацбанк частково перерозподілив підрозділи за вертикалями підпорядкування й обов’язки між членами правління.

У НБУ зазначили, що нововведення сприятиме вдосконаленню процесу напрацювання та розроблення регуляторної бази для банківського і небанківського секторів з урахуванням аналізу системних ризиків, які виявляє Департамент фінансової стабільності. 

Інша суттєва зміна – Ярослав Матузка, який очолював вертикаль пруденційного нагляду за колишнього голови НБУ Кирила Шевченка, очолив фінансово-адміністративний та операційний блок. Цей напрямок за Шевченка очолювала Рожкова. Пруденційну вертикаль замість Матузки очолив експосадовець Офісу президента Дмитро Олійник, що незадовго до призначення перейшов до Нацбанку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні