Категорія
Новини
Дата

США можуть зіпсувати відносини з МЕА через неузгоджене вивільнення нафти з резервів – Reuters

США повідомили про рекордне вивільнення запасів нафти в березні без консультації з партнерами Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), пише Reuters з посиланням на джерела. Односторонні дії Вашингтону щодо вирішення глобальних проблем із поставками або цінами ризикують підірвати відносини США з МЕА, зазначають джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • США вдруге за пів року вирішили звільнити великий запас нафти без узгодження, зазначає видання. Через рішення США інші члени МЕА змушені проводити власні вивільнення запасів.
  • Члени МЕА стурбовані тим, що президент США Джо Байден використовує стратегічні резерви для стримування інфляції в країні з політичних причин, замість використання їх для захисту країн-споживачів від глобальних перебоїв з поставками, кажуть співрозмовники Reuters. За це рішення Байдена також розкритикували опоненти.
  • Високі ціни на бензин у США – головне слабке місце для демократичної партії Байдена перед проміжними виборами до Конгресу в листопаді, зазначає видання.

Контекст

У листопаді минулого року Вашингтон повідомив, що звільнить 50 млн барелів, щоб стримати зростання цін через раптове відновлення попиту пандемії.

США оголосили про плани вивільнити з резервів рекордні 180 млн барелів (1 млн на добу) 31 березня – за день до того, як члени МЕА мали зустрітися, щоб обговорити скоординований випуск запасів, зазначає Reuters.

Байден також закликав американські компанії нарощувати видобуток, щоб досягти зниження цін на нафту. Це також дозволить зменшити залежність від російських енергоносіїв, заявив він. Крім того, президент США запропонував розглянути заходи для стимулювання компаній до активнішого видобутку нафти.

Водночас ОПЕК+ вирішили дотримуватися плану поступового збільшення видобутку. Експортери не погодилися його розширити, щоб помʼякшити кризу, спричинену війною в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні