Категорія
Новини
Дата

БЕБ арештувало активи, товари та 420 млн грн компаній російської бізнесвумен. Йдеться про Володіну, якій належить Brocard

Бюро економічної безпеки України арештувало корпоративні права на суму 881 000 грн, понад 700 000 одиниць продукції та 420 млн грн на банківських рахунках компаній, які через підконтрольні офшорні підприємства та фірму з Росії належать відомій російській бізнесвумен, повідомили у бюро. За даними двох джерел Forbes у правоохоронних органах, йдеться про Тетяну Володіну, яка полодіє мережею Brocard.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Основний вид діяльності компаній – імпорт косметичних засобів та парфумів, які в подальшому реалізуються гуртом та в роздріб через мережу магазинів та Інтернет.
  • За інформацією Forbes, йдеться про компанію Hexagone, найбільшого постачальника косметичних товарів «люкс» в Україні, яка разом з Brocard входила до російської косметичної групи «Л’Етуаль».
  • Аналітики БЕБ встановили порушення службовими особами цих товариств вимог податкового, валютного та іншого законодавства України. 
  • Службові особи компанії реєстрували податкові накладні занижуючи ціну продажу товару, та не відображали у податковій та фінансовій звітності фактичних обсягів реалізації продукції. 
  • Таким чином умисно ухилилися від сплати податку на додану вартість на 33 млн грн.
  • Також співробітники роздрібного продавця сформували штучний податковий кредит, за рекламні послуги. Це призвело до заниження суми податкового зобов’язання з ПДВ на 17,8 млн грн.
  • Загальна сума податків, що не надійшла до бюджету від діяльності підприємств становить понад 50 млн грн.

Контекст

З 2010 року Brocard Ukraine належав офшорному холдингу з російськими власниками, а кінцевим бенефіціаром компанії (як і ТОВ «Егзагон») була власниця російської мережі «Л’Этуаль» Тетяна Володіна. 

RAU з посиланням на лист «Brocard Україна» компаніям-партнерам 8 червня повідомило, що Philippe Benacin Holding придбав ТОВ «Брокард-Україна» та ТОВ «Егзагон». 

Угода була завершена 23 травня 2022 року, про що було поінформовано Антимонопольний комітет України, йшлося у повідомленні. 

Згодом Антимонопольний комітет України (АМКУ) повідомив, що не надавав дозвіл французькому косметичному холдингу Philippe Benacin на купівлю 100% ТОВ «Брокард-Україна» та ТОВ «Егзагон». 

Після початку війни у мережі Brocard виникли проблеми. Компанія, як інші юрсоби з російським корінням, могла потрапити під дію Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні обʼєктів права власності Російської Федерації та її резидентів» та постанови Уряду, згідно з якою українським юрособам заборонено надавати послуги, а також сплачувати компаніям, повʼязаним з країною-агресором. 

У Brocard не працює половина магазинів, ритейлер затримує орендні платежі, а його рахунки, ймовірніше всього заблоковані. Про це Forbes розповіли два топменеджери зі сфери комерцiйноi нерухомостi та гендиректор одного зі столичних ТРЦ. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні