Категорія
Новини
Дата

Медведчук, Фірташ та росіяни: до нацагентства АРМА передали понад 30 000 активів з початку війни

До Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) передали понад 30 000 активів з початку війни, йдеться у відповіді установи на запит Forbes. Серед них рухоме та нерухоме майно, корпоративні права та грошові активи. 

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти 

  • З 24 лютого 2022 року до АРМА було передано 30 000 одиниць рухомого майна, 1200 обʼєктів нерухомості, корпоративні права 50 юридичних осіб, а також €1,5 млн, $957 000 та 200 млн грн. 
  • З початку року АРМА оголосило 122 конкурси з відбору управителів. Наразі агентство знайшло управителів для 10 морських суден, 63 нежитлових приміщень у Хмельницькій області, обʼєктів комерційної нерухомості у Києві, Броварах та Івано-Франківську. 
  • За час війни агентство передало декілька активів в управління державі. Так, НАК «Нафтогаз України» отримала 26 облгазів, що раніше належали компанії, повʼязаній із Дмитром Фірташем, та 200 АЗС мережі Glusco, що асоціюється з Віктором Медведчуком, а також дві ТЕЦ у Львівській області та акції «Донецькоблгазу».
  • АРМА також було передано 26 заявок на продаж арештованих активів. Агентству вдалося реалізувати активи на більш як 28 млн грн.
  • Forbes оцінив найбільші активи, передані АРМА за час війни, у понад $1,5 млрд.

Контекст

АРМА – національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, – було створено у 2016 році. Перші справи АРМА – пошук корупційних активів експрезидента Віктора Януковича та його оточення. 

Роль агентства особливо зросла під час війни. З 24 лютого до АРМА передано активи 19 українських компаній, що контролювалися російськими корпораціями «Ростех», «Роснефть», «Газпром», «РусАл», «Росатом», «Група ГМС», «Татнефть» і російськими банками на загальну суму понад 7,75 млрд грн, а також тисячі закріплених за ними об’єктів нерухомого та рухомого майна на сотні мільйонів гривень.

До АРМА за ініціативи СБУ передано такі об’єкти, як готелі «Турист» і «Дружба» у Києві; санаторій «Жовтень» у Конча-Заспі, одеський санаторій «Куяльник», «Моршинський» у Львівській області та «Поляна» у Закарпатті; спортивні комплекси, зокрема будівля, в якій розташований Kyiv Sport Club.

Також до АРМА передали частку російського співласника одного з найбільших ТРЦ України Ocean Plaza.

В управлінні агентства досі перебуває резиденція «Межигірʼя». Також в управлінні АРМА були кілька поверхів у столичному БЦ «Гулівер», що належали компанії, яку українські правоохоронці повʼязували з ексміністром доходів та зборів Олександром Клименком, медіахолдинг UMH group Сергія Курченка та низка активів з орбіти Медведчука (зокрема українська частина нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок»).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні