Категорія
Новини
Дата

Бельгія відмовила російському ВТБ у розблокуванні заморожених в Euroclear активів клієнтів

1 хв читання

Казначейство Бельгії відмовило російському ВТБ в отриманні ліцензії на розблокування клієнтських активів, заморожених в Euroclear. Про це повідомила пресслужба банку. Раніше про відмову повідомили «Альфа-Капітал», «Цифра брокер» і «Тінькофф страхування», пише «Інтерфакс».

На кінець 2022 року ВТБ оцінював обсяг своїх заморожених в Euroclear та Clearstream активів приблизно в 600 млрд рублів, або $6,6 млрд за поточним курсом. 

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Деталі

  • ВТБ у січні 2023 року надіслав на адресу казначейства Бельгії та мінфіну Люксембургу запити про отримання ліцензій на розблокування іноземних цінних паперів клієнтів і доходів за ними. 
  • Йшлося про активи інвесторів, які перебувають на брокерському обслуговуванні у ВТБ, і тих, на рахунки яких до передання активів могли бути зараховані купони, дивіденди або кошти від погашення цінних паперів.
  • ВТБ опрацьовує підстави для подання адміністративної скарги на рішення регулятора до вищої інстанції – Державної ради Бельгії.

Контекст

Звʼязки між європейськими центральними депозитаріями Euroclear, Clearstream і російським центральним депозитарієм НРД (Національний розрахунковий депозитарій, входить до групи «Московської біржі») фактично перервалися майже одразу після російського вторгення в Україну в лютому 2022 року. 

У березні 2022 року європейські центральні депозитарії обмежили операції за рахунком НРД. ЄС на початку червня 2022 року заніс НРД до списку санкцій, що призвело до блокування його рахунків у Euroclear і Clearstream.

Єврокомісія на початку жовтня 2022 року опублікувала розʼяснення, згідно з якими влада окремих країн – членів ЄС могла дозволяти здійснення угод, необхідних для закриття в строк до 7 січня 2023 року контрактів і угод, укладених до введення санкцій проти НРД. Учасники російського ринку подали запити на отримання генеральних ліцензій у міністерства фінансів Бельгії та Люксембургу для розблокування активів усіх непідсанкційних інвесторів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні