Категорія
Новини
Дата

Голова Мінфіну США попередила німецькі банки про наслідки за обхід санкцій проти Росії

1 хв читання

Міністр фінансів США Джанет Єллен закликала керівників німецьких банків активізувати зусилля з дотримання санкцій проти Росії і припинити спроби їх обійти, пише Reuters. Інакше вони самі можуть потрапити під вторинні санкції, які перекриють доступ до долара, заявила голова Мінфіну США на зустрічі з представниками банківського сектору у Франкфурті 21 травня.

Західні банки, серед них німецькі Deutsche Bank і Commerzbank, не поспішають залишати російський ринок. Минулого року найбільші західні банки, які залишилися у РФ, сплатили там понад €800 млн податків.

Деталі 

  • Нове право Мінфіну США накладати на банки вторинні санкції, якщо ті сприяють російським військовим операціям, допомогло зірвати зусилля Росії із закупівлі товарів, необхідних для війни в Україні, але необхідно продовжувати роботу, заявила Єллен.
  • «Я закликаю всі присутні тут установи вжити підвищених заходів щодо дотримання вимог і посилити увагу до спроб Росії обійти санкції», – наголосила голова Мінфіну.
  • За її словами, РФ відчайдушно прагне отримати критично важливі товари з країн з розвиненою економікою – таких, як Німеччина і США. 
  • «Ми повинні зберігати пильність, щоб не дозволити Кремлю постачати свою оборонну промислову базу і отримувати для цього доступ до наших фінансових систем», – заявила Єллен.
  • Здебільшого порушники намагаються обійти санкції через Китай, ОАЕ й Туреччину, наголосила голова Мінфіну США. 
  • Мінфін і надалі присікатиме ухиляння від санкцій там, де це відбувається, включно з Центральною Азією, Кавказом і Європою, заявила Єллен.

Контекст

Найбільші західні банки, які залишилися на російському ринку, у 2023 році сплатили Кремлю понад €800 млн податків. Це у чотири рази більше в порівнянні з довоєнним періодом.

Сім найбільших європейських банків за розміром активів у РФ – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP – повідомили про сукупний прибуток у понад €3 млрд у 2023 році. Ці прибутки втричі більші, ніж у 2021 році, і частково згенеровані за рахунок коштів, які банки не можуть вивести з країни.

Представники двох найбільших банків Німеччини, Deutsche Bank і Commerzbank, заявили, що значно скоротили свій бізнес у Росії і дотримуються санкцій.

Раніше Мінфін США домігся від австрійського Raiffeisen Bank, найбільшого західного банку в Росії, відмови від угоди з купівлі промислового пакета акцій вартістю €1,5 млрд, повʼязаного з російським олігархом Олегом Дерипаскою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні