Мурал Бенксі в Україні
Категорія
Новини
Дата

Бенксі підтвердив авторство семи муралів у Києві та області

Три роботи, виконані у впізнаваному стилі британського вуличного художника, помітили ще минулого тижня. Фото: Getty Images

Бенксі підтвердив, що створив сім муралів у різних місцях України, включно з Києвом, Ірпенем і Бородянкою. Про це пише The Art Newspaper.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Три роботи, виконані у впізнаваному стилі британського вуличного художника, помітили ще минулого тижня. 
  • На одній чоловіка, схожого на президента РФ Володимира Путіна, у дзюдо-спарингу кидає на лопатки хлопчик. Друга робота зображує двох дітей, які використовують протитанковий «їжак» як гойдалку. Третя намалювана у руїнах розбомбленої будівлі. На ній гімнастка виконує стійку на руках.
  • Бенксі підтвердив авторство цих, а також ще чотирьох робіт. Серед них: 
  1. жінка в халаті, протигазі та з вогнегасником; 
  2. бородатий чоловік, що приймає ванну;
  3. ядерна боєголовка в кузові вантажівки, у яку, схоже, перетворили вже намальований кимось пеніс. 
Мурал Бенксі в Україні

Мурал Бенксі в Україні. Джерело: Getty Images

Мурал Бенксі в Україні

Мурал Бенксі в Україні. Джерело: Getty Images

Мурал Бенксі в Україні

Мурал Бенксі в Україні. Джерело: Getty Images

Мурал Бенксі в Україні

Мурал Бенксі в Україні. Джерело: Getty Images

Мурал Бенксі в Україні /Getty Images

Мурал Бенксі в Україні. Джерело: Getty Images Фото Getty Images

Бенксі підтвердив авторство семи муралів у Києві та області /Фото 1
Попередній слайд
Наступний слайд
  • Робота з гімнасткою, яку британський стріт-артер показав у своєму інстаграмі, зібрала понад два мільйони лайків. 
  • Поява в Україні муралів Бенксі спричинила хвилю обговорень в культурній спільноті. Так, арт-менеджерка Катя Тейлор вважає ці малюнки жестом підтримки українців.

«Його завдання підсвітити світові, який зайнятий своїм, що за 9 місяців війна не закінчена, а життя дітей, які в тому числі ростуть у Бородянці та таких містах, може виглядати ось так, і нічиє дитинство не повинно проходити на руїнах», – написала Тейлор у своєму фейсбук.

  • Натомість художник Олександр Курмаз вважає роботу Бенксі в Бородянці «досить проблематичною». У твіттері британському стріт-артеру закидають естетизацію війни та використання своєї привілейованості.

Контекст

У березні репродукцію однієї з найвідоміших антивоєнних робіт Бенксі CND Soldiers продали на аукціоні, зібравши $106 505 для дитячої лікарні в Києві. Оригінальний мурал вперше зʼявився біля будівлі парламенту в Лондоні в 2003 році під час протестів проти війни в Іраку.

Війна в Україні привернула увагу й інших закордонних митців. Так, п’ятирічна Валерія з Кривого Рогу стала героїнею арт-проєкту художника JR. Її масштабний чорно-білий портрет став основою для диджитал-обкладинки журналу TIME. Щоб створити її, волонтери розгорнули у Львові полотно у 45 метрів. Також цей перформанс був покликаний привернути увагу до трагедії Маріупольського драмтеатру.

Один із найбагатших художників світу Демʼєн Герст у 2022 році написав картину «Небо над кукурудзяним полем». Він створив її спеціально для виставки «Це Україна: захищаючи свободу». Полотно – знак солідарності з Україною, справжні метелики на ньому – уособлення водночас смертності і безсмертя.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні