Джо Байден /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Білий дім готовий до поступки щодо імміграційного законодавства для розблокування допомоги Україні – Reuters

Джо Байден Фото Getty Images

Адміністрація президента США Джо Байдена готова на поступки з імміграційного законодавства, яке привʼязане до пакету допомоги Україні на $61 млрд, пише Reuters. Це посилення вимог до кандидатів на надання притулку, прискорений порядок депортації на всій території країни та навіть заборона на імміграцію через треті країни.

Ключові факти

  • Білий дім і Конгрес США поспішають укласти угоду, яка б забезпечила військову допомогу Україні та Ізраїлю і водночас перешкоджала б нелегальній імміграції через кордон США й Мексики. До того, як американські законодавці підуть на різдвяні канікули, залишився тиждень.
  •  Республіканці відмовилися схвалити збільшення фінансування України без вживання додаткових заходів щодо скорочення рекордної кількості мігрантів, які намагаються незаконно перетнути кордон США, що призвело до складних переговорів.
  • Президент Джо Байден заявив, що він готовий піти на значні поступки у питаннях безпеки кордонів, оскільки республіканці в Сенаті відхилили пакет допомоги Демократичної партії, який передбачає фінансування кордону у розмірі $20 млрд.
  • Білий дім готовий посилити стандарти первинної перевірки на отримання притулку, повідомило агентство Reuters джерело. Ще одним можливим пунктом угоди може стати розширення процедури прискореної депортації. За словами джерела, ці повноваження застосовуватимуть по всій країні, а не на кордоні.
  • Двопартійна група сенаторів, яка намагається досягти угоди, також обговорює кількісне обмеження заяв про надання притулку. 

Контекст

Республіканці та демократи в Конгресі вже кілька місяців обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні й Ізраїлю, а також на потреби безпеки США в Індо-Тихоокеанському регіоні та міжнародної гуманітарної допомоги.

Два запити Білого дому до Конгресу про прийняття законопроєктів досі не підтримані і настрої на Капітолійському пагорбі стають все більш напруженими, а глухий кут загрожує затягтися до 2024 року. 

4 грудня директорка Білого дому з питань бюджету Шаланда Янг попередила, що США бракує часу та грошей, щоб допомагати Україні вести війну з РФ. 

Президент США Джо Байден назвав перспективу припинення допомоги Україні «божевіллям», пообіцявши зробити все, аби вона не припинялася.

6 грудня у Сенаті США був заблокований законопроєкт, який передбачав виділення мільярдів доларів на нову військову допомогу Україні та Ізраїлю. За результатами голосування 49 сенаторів були «за» та 51 – «проти». Відповідно законопроєкт про фінансування на суму $110,5 млрд не отримав 60 голосів, необхідних для початку дебатів у Сенаті. Республіканці наполягали на своїх вимогах вжити жорсткіших заходів щодо контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні