Президент США Джо Байден /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Джо Байден у глухому куті. Як президент США ускладнив схвалення фінансової допомоги Україні, хоча й хотів зробити, як краще. Аналіз NYT

Президент США Джо Байден перед виступом із заявою, яка закликає Конгрес прийняти його додатковий документ щодо національної безпеки, Білий дім, 6 грудня 2023 року. Фото Getty Images

Цього тижня республіканська більшість у Палаті представників США заблокувала законопроєкт на майже $111 млрд, частина з яких мала піти на нову військову допомогу Україні та Ізраїлю. Деякі аналітики вважають, що президент США Джо Байден одним своїм рішенням щодо міграційної політики дав республіканцям важіль тиску, зробивши себе вразливим для політичного шантажу. The New York Times проаналізував ситуацію, яку новий міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Кемерон охрестив «різдвяним подарунком для Путіна». Forbes переказує головне з матеріалу.

Минулого місяця президент США Джо Байден подав до Конгресу прохання про виділення допомоги Україні та Ізраїлю, але не тільки. В цьому ж поданні він зробив запит на фінансування укріплення кордону США з Мексикою. Він вважав, що це змусить республіканців, політика яких значною мірою заснована на боротьбі з іммігрантами, підтримати законопроєкт. Але сталося інакше.

Республіканці заблокували законопроєкт, бо вважають запропоновані безпекові заходи проти іммігрантів недостатніми та вимагають від Байдена жорсткішої політики. Він сказав, що готовий до переговорів.

NYT пише, що тепер президент США стоїть перед складним завданням: наскільки сильно він хоче завʼязнути у питанні, яке вже не одне десятиліття не знаходить двопартійного рішення. Крім того, вирішити доведеться і те, на які поступки він готовий буде піти заради ухвалення важливих для нього ініціатив.

Республіканці майже відкрито шантажують очільника своєї країни. «Всі, хто стоять за мною, проголосують за допомогу Україні, якщо питання кордону буде вирішено правильно», – сказав сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

Сенатор США Ліндсі Грем. /Getty Images

Сенатор США Ліндсі Грем: «Всі, хто стоять за мною, проголосують за допомогу Україні, якщо питання кордону буде вирішено правильно» Фото Getty Images

За словами чиновників адміністрації Байдена, Білий дім готовий до того, щоб ускладнити шукачам притулку отримання його в США. Там не проти зробити жорсткішими вимоги, які повинні виконувати ті, хто називає себе біженцем.

Але республіканцям цього мало. Вони хочуть проведення такої політики, яка зробить більшість мігрантів непридатними для політичного притулку у США і змусить їх чекати у Мексиці на розгляд їхньої справи. Безвихідь у розвʼязання цієї проблеми залишає у підвішеному стані один із ключових напрямів іноземної політики Байдена – допомогу Україні.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що Україні потрібна фінансова підтримка США, щоб захищатися від російського вторгнення. Речник Білого дому Джон Кірбі сказав у четвер, що адміністрація Байдена «не може пообіцяти Україні фіндопомогу, враховуючи те, що відбувається на Капітолійському пагорбі». 

Речник Білого дому Джон Кірбі /Getty Images

Речник Білого дому Джон Кірбі: «Адміністрація Джо Байдена не може пообіцяти Україні фіндопомогу, враховуючи те, що відбувається на Капітолійському пагорбі». Фото Getty Images

Імміграційні правозахисники у коментарях NYT відмітили, що Байдену не варто було поєднувати імміграцію і військову допомогу. Вони називають катастрофічною помилкою і зрадою рішення президента зробити імміграційне питання «розмінною монетою».

Кірбі ж сказав, що Білий дім не шкодує про обʼєднання цих питань, бо обидва були нагальними.

Сенатор-демократ Алекс Паділла сказав у заяві, під якою підписалися 10 інших його сенаторів-однопартійців, що «використання одноразового пакета допомоги для введення окремих постійних змін у [внутрішню] політику країни створює небезпечний прецедент і ставить під загрозу допомогу нашим міжнародним партнерам»

А республіканці тішаться своїм виграшним становищем. «Схоже, що ми привернули увагу президента», – сказав сенатор Джон Корнин. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні