Категорія
Новини
Дата

Більш ніж половина ЖК в Україні будуються, маючи суди щодо землі – Опендатабот

Більш ніж половина (54%) житлових комплексів, що наразі будуються в Україні, мають судові процеси щодо земельних ділянок, а деякі забудовники можуть «забути» подовжити оренду землі, на якій «росте» ЖК, або почати будівництво без жодних дозвільних документів. Про це повідомляє сервіс Опендатабот, посилаючись на новий проєкт, який допомагає перевірити новобудову на законність.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Серед майже 400 проаналізованих новобудов у 214 житлових комплексів наявні суди щодо землі, на якій їх зводять. Забудовники ще 22 ЖК не подовжили оренду земельної ділянки. 
  • Найбільш критична ситуація – у девʼяти майбутніх комплексах. У Реєстрі речових прав відсутня інформація про зв’язок землі із будівництвом, зазначає Опендатабот.

Контекст

Опендатабот проаналізував відкриті дані Реєстру будівельної діяльності, Єдиного державного реєстру судових рішень, державного земельного кадастру, фінансової звітності та публічну інформація за запитами з Єдиного державного реєстру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно України. Дані про усі новобудови країни зібрано в проєкті «Опендатабот. Корупційні ризики новобудов».

До основних ризиків не введеного в експлуатацію житла на будь-якому етапі будівництва, які створюють можливості для корупції, можна віднести:

  • відсутність дозволів на будівництво;
  • відсутність права власності або права користування у замовника на земельну ділянку;
  • договори оренди на земельну ділянку, що закінчуються найближчим часом;
  • невідповідність цільового призначення земельної ділянки — тобто на цьому місці взагалі не можна будувати житловий будинок;
  • наявність судових справ та арештів на земельних ділянках;
  • невідповідність будівництва до містобудівних умов (етажність та висотність).

Проєкт «Опендатабот. Корупційні ризики новобудов» став переможцем національного конкурсу Open Datathon reUkraine, у межах якого розшукували рішення, що підвищують прозорість діяльності державних структур та запобігають корупції. Проєкт створений за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» і за сприяння Міністерства цифрової трансформації України. Партнер проєкту – Фонд Східна Європа.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні