Категорія
Новини
Дата

Більшість членів монетарного комітету НБУ очікують зниження облікової ставки до 13% на кінець року

Семеро членів Комітету з монетарної політики Національного банку очікують зниження облікової ставки до 13% на кінець року, четверо припускають більш стрімке зниження – до 11,5-12%. Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Усі члени комітету бачать простір для подальшого зниження облікової ставки у 2024 році, однак думки щодо темпів пом’якшення процентної політики розділилися.
  • Більшість членів комітету очікують зниження облікової ставки до 13%. Вони вважають, що Нацбанк має діяти обережно, ураховуючи заплановані заходи валютної лібералізації, прогнозоване пришвидшення інфляції в другому півріччі та потенційне погіршення очікувань економічних агентів.
  • Також зберігаються ризики, пов’язані з енергетикою та фінансуванням значних бюджетних потреб. «За таких умов простір для зниження облікової ставки є обмеженим», – переконана більшість членів комітету.
  • Водночас четверо членів комітету вважають, що такий рівень облікової ставки буде зависоким, враховуючи поточну та очікувану інфляційну динаміку.
  • Регулятор знайде підтвердження достатній стійкості інфляційних очікувань та інших сприятливих тенденцій у найближчі місяці та зможе прискорити зниження облікової ставки до 11,5-12% на кінець року, зазначають вони.

Контекст

25 квітня НБУ знизив облікову ставку на 1 в.п. – до 13,5%. Це стало можливим завдяки послабленню цінового тиску та зниженню ризиків для міжнародної допомоги, заявив голова НБУ Андрій Пишний під час монетарного брифінгу.

Разом зі зниженням облікової ставки також на 1 в.п. зменшуються розміри ставок за депозитними сертифікатами овернайт і тримісячними депозитними сертифікатами – до 13,5% та 16,5% відповідно. 

Крім того, НБУ суттєвіше знижує ставки за кредитами рефінансування – на 2 в.п., до 17,5%. В умовах циклу пом’якшення процентної політики зменшується доцільність зберігати суттєву різницю між ставкою за кредитами рефінансування та обліковою ставкою.

У першому кварталі споживча інфляція була меншою, ніж прогнозував Нацбанк. Так, у березні річна інфляція сповільнилася до 3,2%, тоді як регулятор прогнозував 5%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні