Категорія
Новини
Дата

НБУ знизив облікову ставку з 14,5% до 13,5%, покращив прогноз інфляції і погіршив – з ВВП

Національний банк вкотре знизив облікову ставку – цього разу на 1 в.п., до 13,5%. Це стало можливим завдяки послабленню цінового тиску та зниженню ризиків для міжнародної допомоги, заявив голова НБУ Андрій Пишний під час монетарного брифінгу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Разом зі зниженням облікової ставки також на 1 в.п. зменшуються розміри ставок за депозитними сертифікатами овернайт і тримісячними депозитними сертифікатами – до 13,5% та 16,5% відповідно. 
  • Крім того, НБУ суттєвіше знижує ставки за кредитами рефінансування – на 2 в.п., до 17,5%. В умовах циклу пом’якшення процентної політики зменшується доцільність зберігати суттєву різницю між ставкою за кредитами рефінансування та обліковою ставкою.
  • У першому кварталі споживча інфляція була меншою, ніж прогнозував Нацбанк. Так, у березні річна інфляція сповільнилася до 3,2%, тоді як регулятор прогнозував 5%. 
  • Відхилення від прогнозу зумовлювали передусім малопрогнозовані чинники, зокрема тимчасового характеру, пояснили в НБУ. Тепла зима забезпечила більшу пропозицію сирих продуктів харчування та сприяла послабленню тиску з боку витрат бізнесу, зокрема на енергоносії. Вкотре як непередбачуваний фактор Нацбанк згадав ефект від значних врожаїв попереднього року. 
  • У своєму макропрогнозі на 2024 рік НБУ покращив прогноз щодо інфляції з 8,6% до 8,2%. Зростання ВВП регулятор очікує гірше за минулі прогнози – плюс 3% замість 3,6%. Золотовалютні резерви НБУ бачить більшими за попередні очікування – $43,4 млрд проти $40,4 млрд. 
  • Проблемою для зростання економіки будуть стримані бюджетні видатки на початку року, блокування західного кордону та руйнування об’єктів енергетики. Натомість на користь зростання ВВП виступатимуть стабільна робота морського коридору, сприятлива погода та збільшення внутрішнього попиту, зазначає Нацбанк. 
  • НБУ прогнозує подальше відновлення економічної активності, зокрема через ухвалення Конгресом США пакету допомоги Україні, в якому є й фінансова допомога. Регулятор розраховує на надходження $38 млрд зовнішньої допомоги цьогоріч. 
  • Ризики НБУ бачить ті самі, що й раніше. Основний ризик – перебіг війни та ризик недостатнього зовнішнього фінансування. Також це виникнення додаткових бюджетних потреб, руйнування інфраструктури, зокрема енергетичної, продовження блокади західних кордонів та поглиблення негативних міграційних тенденцій. 
  • Також НБУ звертає увагу на ситуацію на Близькому Сході, що посилює ризик можливих перебоїв у постачанні енергоресурсів та їх подорожчання на світовому ринку. 

Контекст

Нацбанк продовжив тенденцію зниження облікової ставки цьогоріч, яку несподівано розпочав у березні. Тоді, попри прогнози, регулятор знизив ставку на 0,5 в.п.

На початку війни Національний банк вирішив не змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 10%, намагаючись зберегти стабільність фінансового сектору іншими методами. Але 2 червня 2022 року НБУ різко підвищив ставку до 25%, що стало одним із найбільш різких підвищень в історії. 

27 липня НБУ вперше з червня 2022-го знизив облікову ставку з 25% до 22% з огляду на сповільнення інфляції та доволі стійку ситуацію на валютному ринку. 14 вересня регулятор продовжив цикл зниження ставки і змінив її з 22% до 20%. У жовтні ставка зменшилася до 16%, а в грудні – до 15%. Тепер ставка становить 13,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні