Категорія
Новини
Дата

Бізнес другий місяць поспіль зберігає позитивні оцінки результатів своєї діяльності – опитування НБУ

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності, попри війну. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця. У травні 2023 року ІОДА залишився вище нейтрального рівня (50 пунктів) і становив 50,5 проти 51,5 у квітні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Успішне відновлення енергосистеми, пожвавлення внутрішнього попиту, зокрема завдяки поступовому поверненню українців з-за кордону, а також зміцнення курсу гривні сприяли позитивним настроям респондентів щодо економічних результатів у найближчій перспективі.
  • Підприємства будівництва найсуттєвіше порівняно з іншими секторами поліпшили оцінки та вперше за півтора року очікували зростання своїх економічних результатів з огляду на сезонний фактор, поступове поновлення роботи більшості вітчизняних виробників будівельних матеріалів та пожвавлення попиту: секторальний індекс у травні становив 51,3 (у квітні – 44,9). 
  • Підприємства торгівлі дещо послабили, але зберегли найоптимістичніші оцінки результатів та перспектив своєї діяльності, зважаючи на пожвавлення споживчого попиту та уповільнення інфляції: секторальний індекс у травні становив 52,7 порівняно з 57,6 у квітні. 
  • Підприємства промисловості третій місяць поспіль очікували зростання своїх економічних результатів завдяки надійному енергопостачанню та новим логістичним шляхам: секторальний індекс у травні становив 50,4 порівняно із 50,5 у квітні.
  • Підприємства сфери послуг єдині серед інших секторів зберегли негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив: секторальний індекс становив 48,9 порівняно з 48,8 у квітні. 
  • Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, зберегли високі очікування щодо зростання закупівельних цін на сировину та товари постачальників, а також тарифів на власну продукцію/послуги. 
  • Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Респонденти всіх секторів, долучених до опитування, не налаштовані на збільшення загальної чисельності працівників. Найменш песимістичні оцінки ‒ в підприємств сфери послуг. 

Методологія

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 04 до 24 травня 2023 року. В опитуванні взяло участь 487 підприємств. Серед опитаних підприємств 45,4% – компанії промисловості, 29,8% – сфери послуг, 20,5% – торгівлі, 4,3% – будівництва; 32,2% респондентів – великі підприємства, 30,4% – середні, 37,4% – малі.

32,2% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 9% – лише експортні операції, 17% – лише імпортні операції, 41,7% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки НБУ.

Контекст

Відновлення енергетичної інфраструктури та фінансова допомога партнерів сприяли поліпшенню загалом макроекономічної ситуації в Україні. Це дозволило Нацбанку значно покращити свій макропрогноз на 2023 рік. 

Ціни підвищуватимуться повільніше, а ВВП зросте, попри війну, вважає регулятор, чиї прогнози є одним із ключових індикаторів стану справ у економіці.

У січні, коли масштаби та наслідки атак РФ на енергетичну інфраструктуру України були незрозумілими, НБУ закладав символічне зростання ВВП цьогоріч у 0,3%. Тепер же макроекономісти Нацбанку бачать підстави для економічного зростання на 2% після обвалу у 29,1% у 2022-му.

У базовому сценарії НБУ припускає, що гаряча фаза війни триватиме до кінця 2023-го, а з початком 2024-го відбудеться «зниження безпекових ризиків». Тож у прогнозі на наступний рік регулятор очікує, що деокупація територій та повноцінне відкриття чорноморських портів дадуть змогу поступово збільшити промислове виробництво та наростити врожаї. 

Крім того, за такого сценарію НБУ очікує на повернення частини вимушених мігрантів, що приведе до розширення внутрішнього попиту. Тож за умови завершення гарячої фази війни Нацбанк прогнозує зростання економіки на 4,3% у 2024 році та на 6,4% – у 2025-му. Показники інфляції повернуться до однознакових рівнів – 9,6% та 6% відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні