Категорія
Новини
Дата

Бізнес продовжує скаржитися на проблему з блокуванням податкових накладних і відшкодуванням ПДВ

1 хв читання

Український бізнес продовжує стикатися з проблемами відшкодування ПДВ та блокування податкових накладних. Більшість податкових накладних, що були заблоковані у жовтні минулого року, так і не вийшло оскаржити в адміністративному порядку, йдеться у заяві Європейської Бізнес Асоціації (ЕBA).

Ключові факти

  • З моменту, як в Україні відновив функціонування Реєстр податкових накладних (27 травня 2022 року), питання їх реєстрації та загалом відшкодування ПДВ постійно залишається проблемним, зазначається у заяві асоціації.  
  • Станом на зараз проблема не знята – бізнес продовжує страждати від блокування та труднощі з відшкодування. Більшість податкових накладних, заблокованих протягом жовтня 2022 року, на жаль, не вийшло оскаржити в адміністративному порядку. 
  • У заяві EBA наголошується, що компанії будуть змушені звертатись до суду, де розгляд справ може тривати роками, а обігові кошти компаній буде до тих пір заблоковано.  
  • «Обіцяне автоматичне розблокування на підставі таблиць інформації не працює на практиці. Система реєстрації й алгоритм розблокування накладних створені так, щоб на кожному етапі ручне втручання могло завадити автоматичній роботі системи та створити умови для подвійної сплати податків для наповнення бюджету країни», – заявляють в EBA.
  • Європейська Бізнес Асоціація закликала переглянути такі підходи до роботи з прозорим бізнесом і звернулась до Кабміну, Офісу президента з проханням «посприяти у захисті законних прав та інтересів представників бізнесу».

Контекст

12 жовтня Кабмін прийняв постанову №1154, яка зробила більш жорстким підхід податкової до блокування податкових накладних. 

У результаті рішення Мінфіну з 14 жовтня було заблоковано понад 1 млн податкових накладних. Масові скарги на зміни надходили до Спілки українських підприємців та Європейської Бізнес Асоціації, а також до Ради бізнес-омбудсмена. 

Як пояснили в Мінфіні, причиною введення більш жорстких критеріїв до перевірки податкових накладних стали численні маніпулювання з ризиковими товарами з боку певних підприємців. 

У грудні минулого року уряд змінив Порядок зупинення реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних. Новими положеннями передбачається розширення ознаки безумовної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. Зокрема, виключено з моніторингу податкові накладні, в яких обсяг постачання не перевищує 5000 грн, та розрахунки коригування, в яких абсолютне значення суми коригування на зменшення/збільшення суми компенсації не перевищує 5000 грн. Водночас обсяг операцій у поточному місяці за такими податковими накладними/розрахунками коригування не перевищує 500 000 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні