Категорія
Новини
Дата

Бізнес продовжує скаржитися на проблему з блокуванням податкових накладних і відшкодуванням ПДВ

Український бізнес продовжує стикатися з проблемами відшкодування ПДВ та блокування податкових накладних. Більшість податкових накладних, що були заблоковані у жовтні минулого року, так і не вийшло оскаржити в адміністративному порядку, йдеться у заяві Європейської Бізнес Асоціації (ЕBA).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З моменту, як в Україні відновив функціонування Реєстр податкових накладних (27 травня 2022 року), питання їх реєстрації та загалом відшкодування ПДВ постійно залишається проблемним, зазначається у заяві асоціації.  
  • Станом на зараз проблема не знята – бізнес продовжує страждати від блокування та труднощі з відшкодування. Більшість податкових накладних, заблокованих протягом жовтня 2022 року, на жаль, не вийшло оскаржити в адміністративному порядку. 
  • У заяві EBA наголошується, що компанії будуть змушені звертатись до суду, де розгляд справ може тривати роками, а обігові кошти компаній буде до тих пір заблоковано.  
  • «Обіцяне автоматичне розблокування на підставі таблиць інформації не працює на практиці. Система реєстрації й алгоритм розблокування накладних створені так, щоб на кожному етапі ручне втручання могло завадити автоматичній роботі системи та створити умови для подвійної сплати податків для наповнення бюджету країни», – заявляють в EBA.
  • Європейська Бізнес Асоціація закликала переглянути такі підходи до роботи з прозорим бізнесом і звернулась до Кабміну, Офісу президента з проханням «посприяти у захисті законних прав та інтересів представників бізнесу».

Контекст

12 жовтня Кабмін прийняв постанову №1154, яка зробила більш жорстким підхід податкової до блокування податкових накладних. 

У результаті рішення Мінфіну з 14 жовтня було заблоковано понад 1 млн податкових накладних. Масові скарги на зміни надходили до Спілки українських підприємців та Європейської Бізнес Асоціації, а також до Ради бізнес-омбудсмена. 

Як пояснили в Мінфіні, причиною введення більш жорстких критеріїв до перевірки податкових накладних стали численні маніпулювання з ризиковими товарами з боку певних підприємців. 

У грудні минулого року уряд змінив Порядок зупинення реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних. Новими положеннями передбачається розширення ознаки безумовної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. Зокрема, виключено з моніторингу податкові накладні, в яких обсяг постачання не перевищує 5000 грн, та розрахунки коригування, в яких абсолютне значення суми коригування на зменшення/збільшення суми компенсації не перевищує 5000 грн. Водночас обсяг операцій у поточному місяці за такими податковими накладними/розрахунками коригування не перевищує 500 000 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні