Категорія
Новини
Дата

Кабмін ухвалив зміни в системі блокування податкових накладних

Кабінет Міністрів змінив Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, повідомила пресслужба Мінфіну. Ці зміни, зокрема, направлені на усунення непорозумінь між платниками податку та органами контролю.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Новими положеннями передбачається розширення ознаки безумовної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. 
  • Зокрема, виключено з моніторингу податкові накладні, в яких обсяг постачання не перевищує 5000 грн, та розрахунки коригування, в яких абсолютне значення суми коригування на зменшення/збільшення суми компенсації не перевищує 5000 грн.
  • Водночас обсяг операцій у поточному місяці за такими податковими накладними/розрахунками коригування не перевищує 500 000 грн.
  • Запроваджується довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для ухвалення рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості. Коди визначатимуться ДПС та розміщуватимуться на офіційному вебсайті ДПС.
  • Показники, за якими визначається позитивна податкова історія, визначено для платників податку, які перебувають на спрощеній системі оподаткування четвертої групи єдиного податку (сільськогосподарські підприємства).
  • Розширено показник позитивної податкової історії платника податку на додану вартість щодо одночасного виконання умов досягнення обсягів постачання за поточний період, зокрема, збільшити вимоги до обсягу постачання з 500 000 грн до 1 млн грн та на одного отримувача з 50 000 грн до 100 000 грн.
  • У Мінфіні зазначили, що першочерговим завданням є забезпечення для сумлінних платників необтяжливого проходження моніторингу, без зайвого втручання в господарську діяльність та витрачання часу на подання податковим органам значної кількості підтверджувальних та уточнювальних документів.

Контекст

12 жовтня Кабмін ухвалив постанову №1154, яка зробила більш жорстким підхід податкової до блокування податкових накладних. 

Через рішення Мінфіну було з 14 жовтня було заблоковано понад 1 млн податкових накладних. 

Масові скарги на зміни надходили до Спілки українських підприємців (СУП) та Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), а також до Ради бізнес-омбудсмена. 

Врегулювати ситуацію з блокуванням податкових накладних у ДПС обіцяють до кінця цього місяця. «Більше половини поданих таблиць даних платників податку податковою враховано, а відсоток зупинених податкових накладних станом на сьогодні знизився до 1,2%», – зазначив заступник голови ДПС Сокур.

Причиною введення більш жорстких критеріїв до перевірки податкових накладних стали численні маніпулювання з ризиковими товарами з боку певних підприємців, повідомили в Мінфіні на запит Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні