Категорія
Новини
Дата

Кабмін ухвалив зміни в системі блокування податкових накладних

1 хв читання

Кабінет Міністрів змінив Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, повідомила пресслужба Мінфіну. Ці зміни, зокрема, направлені на усунення непорозумінь між платниками податку та органами контролю.

Ключові факти

  • Новими положеннями передбачається розширення ознаки безумовної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. 
  • Зокрема, виключено з моніторингу податкові накладні, в яких обсяг постачання не перевищує 5000 грн, та розрахунки коригування, в яких абсолютне значення суми коригування на зменшення/збільшення суми компенсації не перевищує 5000 грн.
  • Водночас обсяг операцій у поточному місяці за такими податковими накладними/розрахунками коригування не перевищує 500 000 грн.
  • Запроваджується довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для ухвалення рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості. Коди визначатимуться ДПС та розміщуватимуться на офіційному вебсайті ДПС.
  • Показники, за якими визначається позитивна податкова історія, визначено для платників податку, які перебувають на спрощеній системі оподаткування четвертої групи єдиного податку (сільськогосподарські підприємства).
  • Розширено показник позитивної податкової історії платника податку на додану вартість щодо одночасного виконання умов досягнення обсягів постачання за поточний період, зокрема, збільшити вимоги до обсягу постачання з 500 000 грн до 1 млн грн та на одного отримувача з 50 000 грн до 100 000 грн.
  • У Мінфіні зазначили, що першочерговим завданням є забезпечення для сумлінних платників необтяжливого проходження моніторингу, без зайвого втручання в господарську діяльність та витрачання часу на подання податковим органам значної кількості підтверджувальних та уточнювальних документів.

Контекст

12 жовтня Кабмін ухвалив постанову №1154, яка зробила більш жорстким підхід податкової до блокування податкових накладних. 

Через рішення Мінфіну було з 14 жовтня було заблоковано понад 1 млн податкових накладних. 

Масові скарги на зміни надходили до Спілки українських підприємців (СУП) та Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), а також до Ради бізнес-омбудсмена. 

Врегулювати ситуацію з блокуванням податкових накладних у ДПС обіцяють до кінця цього місяця. «Більше половини поданих таблиць даних платників податку податковою враховано, а відсоток зупинених податкових накладних станом на сьогодні знизився до 1,2%», – зазначив заступник голови ДПС Сокур.

Причиною введення більш жорстких критеріїв до перевірки податкових накладних стали численні маніпулювання з ризиковими товарами з боку певних підприємців, повідомили в Мінфіні на запит Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні