Категорія
Новини
Дата

Бізнес уперше з початку великої війни очікує зростання ділової активності – НБУ

2 хв читання

Бізнес уперше з початку війни оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку. Індекс ділових очікувань підприємств зріс до 104,5% у другому кварталі 2023 року, як порівняти з 91,2% у першому кварталі. Про це повідомила пресслужба НБУ з посиланням на опитування, яке відбувалося протягом травня. Зростання індексу відбулося на тлі відновлення енергосистеми, поступового пожвавлення внутрішнього попиту та зміцнення курсу гривні. 

Ключові факти

  • Респонденти очікують зростання обсягів виробництва товарів та послуг, а також позитивно налаштовані щодо розвитку власних підприємств. Одночасно поліпшилися інфляційні та курсові очікування, йдеться у коментарі НБУ. 
  • Бізнес прогнозує стрімке зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців: баланс відповідей становив 17,3% порівняно з -16,7% у першому кварталі. Зростання очікують підприємства всіх напрямів і видів економічної діяльності, розмірів за кількістю працівників та більшості областей. 
  • Тривало поліпшення інфляційних очікувань: у другому кварталі 2023 року очікувана річна інфляція становила 15,7% в порівнянні з 20,7% у попередньому кварталі. 46,6% опитаних підприємств уважають, що інфляція в наступні 12 місяців не перевищить 15,3%. На думку 88,4% респондентів, найвагомішим проінфляційним чинником залишаються воєнні дії. 
  • Натомість дещо послабився вплив «курсового фактора» та «витрат на виробництво». Очікування щодо рівня девальвації гривні продовжили послаблюватися: середнє значення курсу, на яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 40,43 грн/$ (у попередньому кварталі – 42,18 грн/$). 44,3% респондентів (порівняно з 19,7% у першому кварталі) очікують, що обмінний курс гривні в наступні 12 місяців не перевищить 40 грн/$. 
  • Попри пом’якшення четвертий квартал поспіль оцінок респондентів щодо поточного фінансово-економічного стану власних підприємств, загальна оцінка залишається негативною: баланс відповідей становив -11,1% порівняно з -16,9% у першому кварталі. 
  • Водночас вперше за пʼять кварталів позитивними є очікування респондентів щодо змін фінансово-економічного стану підприємств: баланс відповідей – 9,6% (-2,5%). Поліпшення очікують підприємства всіх напрямів діяльності та розміру за кількістю працівників, переважної більшості областей та видів діяльності. 
  • Респонденти значно послабили свої прогнози щодо скорочення кількості працівників на своїх підприємствах у наступні 12 місяців: баланс відповідей – -3,8% (у першому кварталі – -16,4%). 
  • Учасники опитування очікують зростання майбутніх витрат на оплату праці одного найманого працівника: баланс відповідей – 44,6% порівняно з 35,3% у першому кварталі. 

Квартальне опитування проводилося з 2 до 31 травня 2023 року. В опитуванні взяли участь 660 підприємств із 21 регіону країни. Серед опитаних підприємств 20,9% – компанії оптової й роздрібної торгівлі, 18,2% – переробної промисловості, 13,9% – сільського господарства, 13,8% – транспорту та зв’язку, 7,3% – добувної промисловості, 5,2% – енерго- та водопостачання, 3,0% – будівництва, 17,7% – інші; 32,4% респондентів – великі підприємства, 37,4% – середні, 30,2% – малі. Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки НБУ.

Контекст

НБУ бачить позитивні тенденції в економіці та не виключає перегляд прогнозу зростання ВВП у 2023-му, який наразі становить 2%, сказав під час Форуму підприємців Forbes заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

Серед позитивних факторів, які відзначив Ніколайчук, – міжнародні резерви, що перевищили $37 млрд на кінець травня. «У червні очікуємо ще більше», – додав він. Інший момент – позитивна ситуація на валютному ринку: готівковий курс гривні майже зрівнявся з курсом на міжбанку. Інфляція знизилася до 15,3%, НБУ має стійкий дезінфляційний тренд. Макрофінансова стабільність сприяє продовженню відновлення економічної активності, сказав Ніколайчук.

За даними НБУ, індекс очікувань ділової активності у червні залишився вище нейтрального рівня (50 пунктів), підвищившись до 50,8 порівняно з 50,5 у травні. Зокрема, підприємства будівництва надали найоптимістичніші оцінки своєї діяльності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні