Категорія
Новини
Дата

Бізнес уперше з початку великої війни очікує зростання ділової активності – НБУ

Бізнес уперше з початку війни оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку. Індекс ділових очікувань підприємств зріс до 104,5% у другому кварталі 2023 року, як порівняти з 91,2% у першому кварталі. Про це повідомила пресслужба НБУ з посиланням на опитування, яке відбувалося протягом травня. Зростання індексу відбулося на тлі відновлення енергосистеми, поступового пожвавлення внутрішнього попиту та зміцнення курсу гривні. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Респонденти очікують зростання обсягів виробництва товарів та послуг, а також позитивно налаштовані щодо розвитку власних підприємств. Одночасно поліпшилися інфляційні та курсові очікування, йдеться у коментарі НБУ. 
  • Бізнес прогнозує стрімке зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців: баланс відповідей становив 17,3% порівняно з -16,7% у першому кварталі. Зростання очікують підприємства всіх напрямів і видів економічної діяльності, розмірів за кількістю працівників та більшості областей. 
  • Тривало поліпшення інфляційних очікувань: у другому кварталі 2023 року очікувана річна інфляція становила 15,7% в порівнянні з 20,7% у попередньому кварталі. 46,6% опитаних підприємств уважають, що інфляція в наступні 12 місяців не перевищить 15,3%. На думку 88,4% респондентів, найвагомішим проінфляційним чинником залишаються воєнні дії. 
  • Натомість дещо послабився вплив «курсового фактора» та «витрат на виробництво». Очікування щодо рівня девальвації гривні продовжили послаблюватися: середнє значення курсу, на яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 40,43 грн/$ (у попередньому кварталі – 42,18 грн/$). 44,3% респондентів (порівняно з 19,7% у першому кварталі) очікують, що обмінний курс гривні в наступні 12 місяців не перевищить 40 грн/$. 
  • Попри пом’якшення четвертий квартал поспіль оцінок респондентів щодо поточного фінансово-економічного стану власних підприємств, загальна оцінка залишається негативною: баланс відповідей становив -11,1% порівняно з -16,9% у першому кварталі. 
  • Водночас вперше за пʼять кварталів позитивними є очікування респондентів щодо змін фінансово-економічного стану підприємств: баланс відповідей – 9,6% (-2,5%). Поліпшення очікують підприємства всіх напрямів діяльності та розміру за кількістю працівників, переважної більшості областей та видів діяльності. 
  • Респонденти значно послабили свої прогнози щодо скорочення кількості працівників на своїх підприємствах у наступні 12 місяців: баланс відповідей – -3,8% (у першому кварталі – -16,4%). 
  • Учасники опитування очікують зростання майбутніх витрат на оплату праці одного найманого працівника: баланс відповідей – 44,6% порівняно з 35,3% у першому кварталі. 

Квартальне опитування проводилося з 2 до 31 травня 2023 року. В опитуванні взяли участь 660 підприємств із 21 регіону країни. Серед опитаних підприємств 20,9% – компанії оптової й роздрібної торгівлі, 18,2% – переробної промисловості, 13,9% – сільського господарства, 13,8% – транспорту та зв’язку, 7,3% – добувної промисловості, 5,2% – енерго- та водопостачання, 3,0% – будівництва, 17,7% – інші; 32,4% респондентів – великі підприємства, 37,4% – середні, 30,2% – малі. Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки НБУ.

Контекст

НБУ бачить позитивні тенденції в економіці та не виключає перегляд прогнозу зростання ВВП у 2023-му, який наразі становить 2%, сказав під час Форуму підприємців Forbes заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

Серед позитивних факторів, які відзначив Ніколайчук, – міжнародні резерви, що перевищили $37 млрд на кінець травня. «У червні очікуємо ще більше», – додав він. Інший момент – позитивна ситуація на валютному ринку: готівковий курс гривні майже зрівнявся з курсом на міжбанку. Інфляція знизилася до 15,3%, НБУ має стійкий дезінфляційний тренд. Макрофінансова стабільність сприяє продовженню відновлення економічної активності, сказав Ніколайчук.

За даними НБУ, індекс очікувань ділової активності у червні залишився вище нейтрального рівня (50 пунктів), підвищившись до 50,8 порівняно з 50,5 у травні. Зокрема, підприємства будівництва надали найоптимістичніші оцінки своєї діяльності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні