Великий похід на гемблінг. Чотири місяці тому держава перевернула догори дригом гральну індустрію і наклала санкції на Parimatch. Який це дало ефект? /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Гроші
Дата

Великий похід на гемблінг. Чотири місяці тому держава перевернула догори дригом гральну індустрію і наклала санкції на Parimatch. Який це дало ефект?

Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

На початку року український гральний бізнес пережив велике потрясіння: держава вдарила по звичних для індустрії платіжних схемах та наклала санкції на найбільшого гравця Parimatch. Ефект не забарився – ігорка почала сплачувати кардинально більше податків. Але є й інші наслідки «походу» держави на гемблінг.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

10 липня минуло чотири місяці з моменту кульмінації великого «походу» держави проти грального бізнесу, який зловживав схемами з ухилення від оподаткування.

Протягом кількох днів на початку березня за рішеннями держструктур із ринку пішли два важливі гравці. Спочатку – Айбокс Банк, що, за твердженням посадовців у Нацбанку, Верховній Раді та слідчих органах, обслуговував великі потоки операцій ігорки, маскуючи їхнє реальне походження (так званий міскодинг). Потім – найбільший гравець Parimatch. Її кіпрська та українська юрособи потрапили під санкції РНБО.

Чи мало це ефект для економіки та що змінилося на самому гральному ринку?

Ефект №1. Блокування схем в ігорці допомогло держбюджету

Блокування схем ігорки дало швидкий ефект для держбюджету. Якщо у 2022-му ця індустрія сплатила 730 млн грн податків, то вже за перші пів року 2023-го було 2,94 млрд грн. Це у 14 разів більше, ніж у січні–червні минулого року, наводить цифри заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк. Він також очолював тимчасову слідчу комісію у парламенті, яка займалася схемами в ігорці.

Рекордним став травень, коли податкова за місяць отримала 851 млн грн. У червні було дещо менше – 562 млн грн. Для порівняння: податкові платежі грального бізнесу за весь довоєнний 2021-й складали лише 204 млн грн.

Великий похід на гемблінг. Чотири місяці тому держава перевернула догори дригом гральну індустрію і наклала санкції на Parimatch. Який це дало ефект? /Фото 1

Дані надано нардепом Ярославом Железняком

Простір для подальшого виведення бізнесу з тіні і збільшення надходжень ще є, але вже невеликий, каже голова податкового комітету Данило Гетманцев. Розповсюджені раніше проблеми з міскодингом (коли під час обробки платежу змінюється код галузі, з якої він походить, що дає можливість компаніям занижувати справжні обороти) зараз трапляються лише точково, додає Железняк.

«Зустрічаються кейси, коли компанії зі співставними оборотами платять різні обсяги грошей до бюджету, – розповідає нардеп. – Але це не той рівень злочинності, який був. Йдеться, ймовірніше, про фіскальну дисципліну». 

Депутати планують законодавчі зміни для ринку, зокрема, норму, за якою компанія втрачатиме гральну ліцензію в разі наявності великого податкового боргу, анонсував Железняк. 

Ефект №2. Ймовірно, зменшився відток валюти за кордон

Інший важливий для держави ефект, що може бути повʼязаний зі зменшенням схемних операцій ігорки, – суттєве скорочення зняття готівки за кордоном з українських карток. У березні еквівалент таких операцій складав 9,3 млрд грн. Це втричі менше, ніж у січні та лютому (27,5 млрд і 26,2 млрд грн відповідно). Характерна деталь – динаміка безготівкових операцій українців за кордоном при цьому не надто змінилась.

Великий похід на гемблінг. Чотири місяці тому держава перевернула догори дригом гральну індустрію і наклала санкції на Parimatch. Який це дало ефект? /Фото 2

У березні суттєво скоротилися обсяги зняття готівки з українських карток за кордоном

Великий похід на гемблінг. Чотири місяці тому держава перевернула догори дригом гральну індустрію і наклала санкції на Parimatch. Який це дало ефект? /Фото 3

Обсяги безготівкових операцій показують іншу динаміку

Попередній слайд
Наступний слайд

У чому причина аномального падіння? Різке скорочення зняття повʼязано з трьома факторами: остаточним зникненням «валютного туризму», заборона НБУ на операції з криптогаманцями та закриття схем виведення грошей ігорним бізнесом, перераховує директор департаменту аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин. Із цим погоджується старший економіст Центру економічних стратегій Юрій Гайдай. Утім, він зауважує, що без детальної статистики стверджувати про це напевне не можна.

Нардеп Железняк не сумнівається, що різкому зменшенню зняття валюти за кордоном сприяла саме боротьба зі схемами в ігорному бізнесі. «Ми заблокували інфраструктуру P2P-переказів», – каже він.

Про що йдеться? Гроші могли виводили під прикриттям неіснуючих операцій за кордоном, наприклад, щодо оплати готелів чи навчання, уточнив нардеп. «Яскравий кейс – оплата на сайті-дзеркалі Parimatch проходила як оплата бізнес-школи в Нігерії», – розповідає він.  

Проводити прямий звʼязок поки що передчасно, йдеться в письмовому коментарі пресслужби НБУ. Важливо враховувати сезонність, зміну кількості переселенців, динаміку курсу та інші фактори, зазначається у відповіді від регулятора.

Втім, про покращення ситуації на валютному ринку від початку року свідчить і статистика інтервенцій НБУ. Якщо в січні та лютому Нацбанк продав на ринку $3,1 млрд та $2,5 млрд відповідно, то у березні–червні обсяги коливалися у діапазоні $1,4–2 млрд.

Ефект №3. Банки почали вичищати міскодинг

Звичайний обсяг операцій азартного бізнесу, що раніше проходив через банківську систему, – 7-9 млрд грн залежно від насиченості місяця спортивними подіями, оцінював у лютому співрозмовник Forbes у одній з установ, що працювала з ігоркою. Він спілкувався на правах анонімності через значну сенситивність теми.

У матеріалах розслідування Бюро економічної безпеки та СБУ, що розпочалося в грудні 2022-го з низки обшуків, фігурували назви десятка банків. На момент публікації цієї статті покарання поніс тільки «Айбокс». Співрозмовники Forbes на банківському ринку та серед нардепів називали лідерами з подібних транзакцій також державний Укргазбанк та приватний Конкорд Банк. Довести умисну участь фінустанов у схемах міскодингу складно через те, що зміна коду операцій відбувається на рівні клієнтів.

Зараз банківська система змогла пригальмувати лавину нелегальних операцій, пов’язаних із міскодингом, вважає директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА Олександр Карпов. «З боку Нацбанку останнім часом не було комунікації щодо нелегальних учасників грального ринку та закидів банкам, які опрацьовують «гральні» платежі», – розповідає він.

Утім, час від час проблема проявляється. Це видно з періодичних порад СБУ для банків-емітентів щодо моніторингу фактів використання їхніми клієнтами незаконних сервісів для поповнення рахунків у нелегальних казино, додає Карпов.

НБУ продовжує шукати випадки міскодингу, констатує юрист практики корпоративного права Артем Кузьменко, який співпрацює з представниками гральної індустрії. Регулятор пильніше стежить навіть за Р2Р-переказами. «Нацбанк постійно перевіряє банки на причетність до обслуговування грального бізнесу, тому банківська галузь часто відмовляється від співпраці з гральним сектором», – каже Кузьменко.

Ефект №4. Parimatch не зникла, але її клієнти пішли до конкурентів

Після закриття найбільш потужного гравця галузі Parimatch ринок беттінгу очікувано перерозподілився, констатує Кузьменко. «Ті, хто користувався послугами Parimatch, не зникли, – каже він. – Вони розподілилися між іншими гравцями ринку, зокрема нелегальними».

У лютому два співрозмовники на гральному ринку відносили до п’ятірки найбільших гравців, крім Parimatch, також Favbet, Cosmolot, Vbet та PinUP. При цьому, попри легалізацію індустрії, на той момент розподіл білого й чорного ринку становив 30% на 70%, оцінювала профільна асоціація Ukrainian Gambling Council.

Великий похід на гемблінг. Чотири місяці тому держава перевернула догори дригом гральну індустрію і наклала санкції на Parimatch. Який це дало ефект? /Фото 4

Остаточно не зникла і сама Parimatch. Компанія продовжує діяти, але нелегально, стверджує нардеп Железняк. «Через картки деяких банків платежі не проходять, а через monobank пройшла транзакція в Найробі (Кенія) за кодом оплати дитячої школи», – розповідає він.

Попри боротьбу держави зі схемами, гральний ринок в Україні все ще страждає від старих проблем, зокрема недосконалої системи оподаткування, каже Кузьменко. Хоч податкові надходження від грального бізнесу зросли, тиск податківців триває. «З вересня всі оператори грального ринку пройшли по дев’ять податкових перевірок», – зазначає юрист.

Через це суттєві зміни на ринку найближчим часом малоймовірні. Західні інвестори з мільярдною капіталізацією, які хочуть працювати на гральному ринку України, не розуміють, як сплачувати податки, продовжує Кузьменко. «Для них це серйозний стоп на шляху до виходу на український ринок», – вважає він.

Система рухається в правильному напрямку, певен нардеп Железняк. «Розблоковано Комісію з регулювання азартних ігор і лотерей (КРАІЛ) – вона має запустити систему фінансового онлайн-моніторингу, важливу для оподаткування галузі, – каже він. – Також мають ухвалити ліцензійні умови щодо лотерей і видати кілька нових ліцензій».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні